Poslali 11.000 policajaca da preuzmu kontrolu nad zatvorom: Sudbina najtraženijeg kriminalca i dalje nepoznata

Vreme čitanja: oko 1 min.

prema izveštajima lokalnih medija zatvorenici su mogli da slobodno šetaju zatvorom, koji je imao sadržaje nalik hotelskim, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, dvorane, sportske terene, ali i mogućnost klađenja

Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Venecueli ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim zatvorom u zemlji, koji je u potpunosti bio pod kontrolom kriminalaca.

Angažovano je oko 11.000 pripadnika policije, desetak oklopnih vozila, kako bi vlasti ponovo preuzele kontrolu nad zatvorom Tokoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika prebačeno je u druge ustanove.

Zatvor je kontrolisala banda Tren de Aragua, koja je svoje pipke raširila po Venecueli i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Prema istrazi koju je sprovela novinarka Rona Riskez, policija je do sada ostajala van zgrade, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge.

Naime, prema izveštajima lokalnih medija zatvorenici su mogli da slobodno šetaju zatvorom, koji je imao sadržaje nalik hotelskim, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, dvorane, sportske terene, ali i mogućnost klađenja.

U saopštenju za javnost, vlada je pozdravila "uspešnu" operaciju policije.

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutru, bacajući "granate" i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a zvaničan izveštaj o tome šta se tačno dogodilo još nije objavljen.

Nekoliko uhapšenih iskoristilo je zbrku za beg, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragua, Hektora Guerera Floresa poznatog kao "Nino Guerero" (prim. prev. dete ratnik), koji je u zatvoru služio 17-godišnju kaznu zbog ubistva i trgovine drogom, nije poznata.

Banda Tren de Aragua, koji navodno broji oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se "klasičnim" mafijaškim poslovima: otmicama, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.

(Telegraf.rs)