Crnogorka Slađana ponosno stajala sa srpskom zastavom u Frankfurtu: "Mi smo jedan narod"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stotine naših sunarodnika prisustvovalo je trodnevnoj manifestaciji u gradu na Majni, čime je slavljena srpska tradicija i kultura

Foto: Telegraf.rs

Protekla tri dana nemački grad Frankfurt bio je centar proslave srpske tradicije i kulture. Tamo je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a naši sunarodnici iz cele Nemačke na trgu su slavili ovaj značajan praznik.

Vijorile su se srpske trobojke i pevale naše pesme, dok se dijaspora dičila svojim poreklom i tradicijom.

Među stotinama okupljenih na trgu Rosmarkt bilo je ne samo ljudi iz Srbije, već i iz Hrvatske i Crne Gore.

Među njima je sa srpskom zastavom ponosno stajala Crnogorka Slađana Portić.

Slađana Portić (levo na slici) na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu Foto: Telegraf.rs

"S obzirom da sam iz Crne Gore, oduševljena sam ovom manifestacijom i što je ovako nešto organizovano", rekla je ona za Telegraf.

Prema njenim rečima, nije bitno odakle dolaziš, iz Crne Gore ili Srbije, mi smo "jedno te isto, jedan narod".

Ona ne krije oduševljenje ovom proslavom i otkriva da im obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave manifestacijom u Frankfurtu dosta znači, dok su daleko od matice.

"Moja ćerka ide u folklor, ona se od malih nogu uči da su Srbija i Crna Gora jedno", dodaje ona.

Slađana sa porodicom živi u prelepom gradu na Majni već 10 godina, a jednom godišnje prolazi kroz našu zemlju na putu ka Crnoj Gori.

Sagovornica Telegrafa je na kraju izrazila nadu da će se više ovakvih manifestacija, na kojima se slavi poreklo i tradicija, održavati ne samo u Nemačkoj već i u drugim zemljama gde su velike zajednice naših ljudi.

Da podsetimo, od 15. do 17. septembra u Frankfurtu je, prvi put izvan granica Srbije, proslavljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Manifestacijama na trgu u centru grada naši sunarodnici, ali i svi koji žive u ovom nemačkom gradu, mogli su da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i gledaju naše najmlađe u narodnoj nošnji kako igraju folklor.

Veliki video bim bio je postavljen u Frankfurtu, a više od 200 predstavnika udruženja iz dijaspore uključilo se uživo.

(Telegraf.rs)