Uragan Li pogodiće ovaj deo SAD i Kanade: Očekuju se vetrovi od 130 km/h, jake kiše, visoki talasi i poplave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz ugroženih područja vrši se evakuacija

Foto: zoom/earth

Veoma snažan uragan Li se sve više približava sa Atlantskog okeana Severnoj Americi.

Ovaj uragan nastao je nad Atlantikom ispred obala Afrike još pre 15 dana. Potom se premeštao ka severozapadu i nad delom Atlantika severoistočno od Karipskih ostrva ojačao je na kategoriju 5 sa vetrovima od 270 km/h.

Srećom, ovakav uragan nalazio se nad otvorenim delom Atlantika i nije ugrožavao kopno.

Potom je napravio zaokret prema severu, oslabio je i prošao je svojim dentrom zapadnije od Bermuda.

Pošto je reč o uraganu ogromnog prečnika, čak oko 1.000 kilometara, ovaj uragan iako centrom nije pogodio Bermude, svojim obodnim delom doneo je orkanske vetrove od 100 km/h, velike plimne talase i poplave, kao i obilnu kišu.

Foto: zoom/earth

Na svom putu ka severu, kao uragan prve kategorije, ovaj uragan kreće se paraleno Istočnom obalom, i ako je nije zahvatio direktno, predelima od Severne Karoline do Njujorka donosi velike talase.

Uragan Li prvog dana vikenda direktno će se obrušiti na jugozapadni deo poluostrva Nova Škotska na jugoistoku Kanade i svom snagom pogodiće ovaj deo Kanade, ali i krajnji severoistok SAD.

Foto: zoom/earth

Uragan će najjače pogoditi u SAD severni i istočni deo Nove Englesle, područje Bostona, saveznu državu Mejn, ali i pokrajinu Novi Branzvik u Kanadi i Novu Škotsku, potom istok Kanade i ostrvo Nju Faundlend i to njegov zapadni i severni deo.

Svim ovim predelima uragan Li doneće olujne vetrove, veoma obilne kiše, lokalno i preko 200 litara, uz poplave i bujice, dok će plimni talasi plaviti obalna područja.

Uraganski vetrovi od 140 km/h pogodiće Novu Škotsku i Mejn, a preko 70 km/h, područje od Bostona do Nju Faundlenda.

Foto: zoom/earth

Udarom o obalu, uragan li transformisaće se u tropsku oluju i kao snažna oluja doneće obilne kiše, olujne vetrove i poplave istoku Kanade i Nju Faundlendu, a potom će se tropska oluja transformisati u veoma snažan vantropski ciklon, koji će se zaputiti preko severnog Atlantika ka severozapadnoj Evropi.

Svojim obodnim delom zbog prečnika od čak 1.000 kilometara, uragan Li zahvatiće i Njujork, ali samo u vidu oblačnosti, jakih vetrova i veoma vioskih talasa.

Dakle, severoistok SAD i istok i jugoistok Kanade spremaju se za udar uragana koji bi mogao da napravi i veću štetu i koji je opasan i po ljudske živote, pa se iz ugroženih primorksih predela vrši evakuacija.

Još jedan uragan nalazi se na sredini Atlantika, a delovaće na vreme na delu Azorskih ostrva.

(Telegraf.rs)