Buš se zaledio kada je shvatio ko mu je servirao večeru u Rusiji: "Sve što znam jeste da sam preživeo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fotografija od 14. jula 2006. prikazuje trenutak kada su Buš i njegova supruga Lora Buš upoznali Prigožina kada je par večerao sa Putinom

Foto: DMITRY ASTAKHOV / AFP / Profimedia

Džordža Buša Mlađeg lično je služio Jevgenij Prigožin, izjavio je bivši američki predsednik, piše "Business Insider".

Dok je govorio na konferenciji o evropskoj strategiji na Jalti, Buš je upitan da li smatra da je vest o Prigožinovoj smrti u avionskoj nesreći "šokantna". Konferencija je održana u Kijevu, ali se Buš pridružio putem video-poziva.

"Ne, ono što me šokira jeste da sam pre neki dan video sliku samita G8 u Sankt Peterburgu, gde je on bio momak koji me je služio hranom", rekao je Buš.

"On je bio Putinov kuvar, i on je bio na slici", rekao je bivši predsednik uz osmeh.

Buš je rekao da se ne seća da je lično sreo tog čoveka.

"Sve što znam jeste da sam preživeo", dodao je.

Bivši predsednik SAD je potom upitan da li misli da bi ruski lider Vladimir Putin mogao da "preživi" posledice rata u Ukrajini ako se sukob ne završi u korist Moskve.

"To je do ruskog naroda. Nije do američkog naroda. Nije do ukrajinskog naroda", odgovorio je Buš. "Na narodu Rusije je da odluči. Oni su pametni ljudi."

Fotografija od 14. jula 2006. prikazuje trenutak kada su Buš i njegova supruga Lora Buš upoznali Prigožina kada je par večerao sa Putinom. Činilo se da Prigožin Bušu predstavlja vino ili ga služi njime.

Foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

Bili su u Konstantinovoj palati tokom 32. samita G8 u Sankt Peterburgu. To je bio prvi put da je Rusija bila domaćin sastanka G8.

U to vreme, i Vašington i Moskva su razgovarali o daljem otvaranju trgovine između dve zemlje i mogućnosti pridruživanja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prigožin je tih dana stekao nadimak "Putinov kuvar" jer je ruskom lideru pružao ketering. Njegova kompanija "Konkord" je pomagala da se organizuju državni banketi.

Na kraju je proširio svoju poslovnu mrežu i u nju uključio "fabriku trolova" i vojnu kompaniju "Vagner grupa".

Između ostalih angažovanja širom sveta, Vagner je poslat da se bori u ratu u Ukrajini, gde se Prigožin žalio na velike gubitke i javno kritikovao najviše ruske vojne vođe.

Zbog, kako je rekao, pritužbi na Kremlj, Prigožin je u junu pokrenuo oružanu pobunu, najavljujući da njegove trupe marširaju na Moskvu. Međutim, dan kasnije je Prigožin sklopio dogovor sa Putinom i otišao u egzil, čime je pobuna okončana.

Nekoliko nedelja kasnije, Prigožin je navodno poginuo u avionskoj nesreći.

(Telegraf.rs)