Njujork i 80 miliona Amerikanaca u strahu od uragana sa vetrovima od 270 km/h: Pogodiće ovaj deo Amerike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uragan je ovih dana bio pete kategorije sa vetrovima od 250 km/h

Foto: printskrin/zoomearth

Pre desetek dana nad istočnim delom Atlantika, ispred obale Afrike nastao je tropski sistem, koji je vrlo brzo na svom putu prema severozapadu nastao veoma snažan uragan.

Ovaj uragan dobio je ime Li i već više od deset dana kreće se preko Atlantskog okeana. Dobra vest je da sve vreme ovaj uragan nad otvorenim delom okena, pri čemu nije ugrožavao kopno.

Pre nekoliko dana severoistoično od Karipskih ostrva, ovaj uragan prerastao je u oluju kategoriju 5, pri čemu su vetrovi i preko 270 km/h. Srećom, uragan se nalazio na bezbednoj udaljenosti od severnih delova Karipskog arhipelaga, tako da nije ugrožavao ova ostrva. Ukoliko bi uragan sa ovakvim vetrovima pogodio kopno, sve bi bilo zbrisano do temelja, ostrva na severu Kariba i dalje se oporavljaju od takvih uragana pre nekoliko godina.

Foto: zoomearth

Sada se uragan nakon što je napravio zaokret, kao oluja treće i četvrte kategorije premešta prema severu i narednih dana proći će svojim centrom i najjačim delom zapadnije od Bermudskih ostrva. Iako ih neće pogoditi direktno, doneće im olujne vetrove, obilne padavine i veoma visoke talase, ali, srećom, oluja neće biti razorna po ova ostrva.

Dakle, narednih dana uragan će se premeštati između Bermuda i Istočne obale SAD, odnosno paralelno sa obalom, ali na dovoljnoj udaljenosti od same obale.

Uragan je trenutno oslabio na kategoriju 3 sa vetrovima od 195 km/j, a u naredna 24 sata ojačaće kratko na četvrtu kategoriju sa vetrovima od 220 km/h.

Danima je Istočna obala strahovala od toga da će ih ovaj uragan direktno pogoditi i to najgušće naseljenu oblast od Njujorka do Bostona, koja broji preko 80 miliona stanovnika, pri čemu bi došlo do razornih posledica, iako bi uragan oslabio, ali bi bio dovoljno snažan da nanese velike posledice.

Kada uragani nastanu dovoljno istočno, ispred obale Afrike, oni često pređu Atlantik i kao veoma snažni obruše se od Floride do severoistočne obale SAD i do Nove Škotske i Nju Faundlenda.

Istočna obala i dalje pameti uragan Sendi, koji je 2012. godine razorio severoistok SAD i do sada se smatra najskupljom olujom u Americi, skupljom i od Katrine u Nju Orleansu sada već daleke 2005. godine. Uragan Sendi pogodio je Njujork i širu oblast od skoro 100 miliona stanovnika i naneo nezamislive posledice.

Ovaj uragan nastaviće za sada put prema severu, tako da bi do narednog vikenda kao uragan prve kategorije mogao najverovatnije da pogodi oblast Nove Škotske, odnosno poluostrvo na krajnjem jugoistoku Kanade. Uragan bi ovom delu Kanade doneo velike kiše, poplave, bujice i plimne talase, uz uraganske vetrove od 120 km/h.

Prethodno je uragan pretio da će pogoditi krajnji severoistočni deo SAD, odnosno deo Nove Engleske, ali sadašnja sinoptička situacije je takva da bi se sa juga obrušio na jugoistok Kanade, potom bi gubio karakteristike uragana i napravio zaokret pod uticajem zapadnih vetrova kao vantropski ciklon i kretao bi se preko severa Atlantika ka Evropi.

(Telegraf.rs)