Sve više roditelja optuženo za ubistvo svoje dece, razlog je užasavajuć

Vreme čitanja: oko 6 min.

Oko 20 država ima takozvane zakone o "ubistvima izazvanim drogom"

Foto-ilustracija: Shutterstock

Medison Bernard se pre zore popela u krevet sa svojom ćerkicom Šarlot, koja je spavala pored noćnog ormarića posutog slamčicama, spaljenom folijom i belim prahom. Nekoliko sati kasnije, majka se probudila i zatekla ćerku kako teško diše, prema istražiteljima koji su opisali scenu u sudskim dokumentima, piše AP.

Iako ju je hitna pomoć prevezla u bolnicu, 15-mesečna devojčica umrla je od predoziranja fentanilom. Njena majka i otac, za koje su vlasti rekli da su uneli drogu u njihov dom u Kaliforniji, optuženi su za ubistvo i čekaju suđenje.

Par se izjasnio da nije kriv, ali je deo sve većeg broja roditelja širom SAD koji su optuženi zbog eskalacije opioidne krize zbog koje je sve veći broj dece kolateralna žrtva.

Zakoni o "ubistvima izazvanim drogom"

Oko 20 država ima takozvane zakone o "ubistvima izazvanim drogom", koji omogućavaju tužiocima da podignu optužbe za ubistvo ili ubistvo iz nehata protiv svakoga ko snabdeva ili izlaže osobu drogama koje izazivaju smrtonosno predoziranje. Zakoni su namenjeni dilerima droge.

U Kaliforniji, gde zakonodavna vlast nije uspela da usvoji takve zakone, tužioci u najmanje tri okruga okreću se zakonima o vožnji u pijanom stanju kako bi optužili roditelje čija deca umru od predoziranja fentanilom. To je jedinstven pristup koji će uskoro biti testiran kada počnu suđenja.

Pristalice pojačane primene kažu da oni koji koriste sintetički opioid do sada znaju smrtonosnost droge i, poput pijanih vozača, trebalo bi da znaju posledice izlaganja svoje dece njihovim postupcima.

Kritičari kažu da roditelji nisu nameravali da ubiju svoju decu, već su napravili loše odluke zbog svoje zavisnosti i da su dodatno kažnjeni umesto da im se ponudi pomoć.

Debata dolazi dok se SAD bore oko toga kako da se efikasno smanji upotreba veoma pristupačne i izuzetno smrtonosne droge.

Dva miligrama mogu da ubiju

Vlasti veruju da su neka deca umrla nakon što su dodirnula nešto sa praškastom supstancom, a zatim dodirnuli oči ili usta. U jednom slučaju, lek je možda bio u rukama roditelja koji je pripremio flašicu za bebu. Lek se ne upija u kožu, ali stručnjaci kažu da može biti smrtonosan ako samo dva miligrama, otprilike težine komarca, uđe u telo.

"Ovo su tragični slučajevi jer je zavisnost od droge uništila dragoceni život i roditelji se suočavaju sa posledicama svojih nepromišljenih postupaka", rekao je Čarli Smit, glavni tužilac okruga Frederik u Merilendu i predsednik Nacionalnog udruženja okružnih tužilaca.

Roditelji se takođe mogu suočiti s optužbama ako se mala deca ozbiljno razbole ili umru od kreka, heroina i kokaina, ali takvi slučajevi su retki jer se znatna količina mora progutati, rekao je Smit.

"Ovo je zaista prvi put u istoriji naše zemlje jer imamo drogu na ulicama koja može da vas odmah ubije sa malom količinom", rekao je Smit.

Teške odluke

Tužioci moraju da donesu tešku odluku kada odlučuju da li da optuže roditelje, ali Smit je rekao da je cilj da odvrati druge da učine isto.

On je radio na slučaju u kojem su roditelji u Merilendu osuđeni za ubistvo iz nehata zbog smrti njihovog dvomesečnog sina 2020. Bračni par je mešao fentanil u istom kupatilu u kom su pripremali flašice za svoje dete.

Džeremi Vitni Frejzer i Heder Mari Frejzer osuđeni su u decembru na pet godina zatvora i pet godina uslovne kazne pod nadzorom.

Nacionalno udruženje okružnih tužilaca ne prati koliko je roditelja optuženo za izlaganje svoje dece fentanilu, ali novinski izveštaji i intervjui sa tužiocima pokazuju da su takvi slučajevi u porastu od početka pandemije.

Prošlog meseca, žena iz Mejna izjasnila se krivom za ubistvo iz nehata nakon predoziranja fentanilom njenog 14-mesečnog sina. Istražitelji su pronašli fentanil na ćebetu i čaršavu gde je spavao Karson, sin Ešli Maloj.

Zakon o vožnji u pijanom stanju

Države kao što je Merilend koje nemaju zakone o "ubistvima izazvanim drogom" često optužuju roditelje za ubistvo iz nehata, rekao je Smit.

U Kaliforniji, tužioci su se okrenuli zakonu o vožnji u pijanom stanju.

Tužioci u okruzima Riversajd, Sonoma i Stanislaus optužili su roditelje za ubistvo na osnovu "Votsonovog saveta", zvanične izjave koju je potpisao svako ko je osuđen za optužbu za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i/ili droge (DUI), koji kaže da razume da vožnja pod uticajem može da povredi ili ubije ljude. Izjava se može koristiti protiv njih ako izazovu još jedan fatalan pad u vezi sa DUI.

"Ja sam tužilac već 25 godina i ne mogu da se setim nijedne druge droge koja je dovela do ovoliko razaranja i smrti", rekla je zamenica okružnog tužioca okruga Riversajd Daima Kalhun.

Roditelji znaju posledice

Tužioci kažu da su roditelji, kao i pijani vozači, znali da fentanil može da povredi ili ubije ljude.

Među onima koji čekaju suđenje koje će testirati ovaj pristup su Tera Aleksandra Vejt i Kolin Paskal Kitrel, oboje iz Riversajda. Dečko i devojka optuženi su za ubistvo nakon što je njihovo dete umrlo od predoziranja fentanilom u junu 2020. Oni su se izjasnili da nisu krivi.

Istražitelji su rekli da je njihova 14-mesečna ćerka Alison verovatno dodirnula usta ili oči nakon što je došla u kontakt sa drogom, koja je pronađena na nekoliko stvari u njihovom stanu, uključujući i kauč.

Detektivi su svedočili da je Vejt, kada je otkrila da njena ćerka ne reaguje, odjurila u apoteku da kupi nalokson, lek koji se koristi za poništavanje predoziranja opioidima. Par je pozvao hitnu tek nekoliko sati kasnije kada je Alison počela da ima problema sa disanjem.

Devojčina baka po ocu takođe je rekla, kako se navodi u sudskim dokumentima, da je Vejt koristio drogu dok je bila trudna.

Asošiejted pres je tražio komentar od više advokata koji su zastupali Vejta, ali nijedan nije odgovorio. Njen otac je odbio da komentariše.

Kitrelov advokat Grejem Donat rekao je da Alisonin otac nije nameravao da njegovo dete umre i da bi optužba trebalo da bude za zanemarivanje dece, a ne za ubistvo. Ali, tužioci ne vole da idu tim putem jer je maksimalna kazna za krivično delo 12 godina.

Smrt male Šarlot

U okrugu Sonoma, gde je Šarlot spavala sa svojom mamom u neurednom stanu u Santa Rosi, radnici hitne pomoći su na preliminarnom saslušanju rekli da su pronašli fentanil u obliku praha na noćnom ormariću pored kreveta.

Rajan Hjuz, detektiv za narkotike u policiji Santa Rose, rekao je na sudu da su pronašli i tekstualne poruke koje pokazuju da je par zabrinut zbog gubitka ćerke zbog upotrebe droga, izvestio je "Santa Rosa Press Democrat".

Očekuje se da će sudija odrediti datum suđenja na ročištu 11. septembra za Šarlotinu majku, Bernard, koja se probudila i zatekla svoju ćerku kako se muči da diše, kao i njenog oca Evana Frostika.

Branioci Bernard, Frostika i Frostikovih roditelja odbili su da komentarišu kada ih je kontaktirao AP. Bernardova maćeha nije odgovarala na telefonske poruke.

"Oni moraju da budu odgovorni prema zakonu jer su dozvolili da naštete svojoj deci i dozvolili su da njihova upotreba droga i zavisnost nadmaše brigu o deci i njihovo čuvanje", rekla je okružni tužilac okruga Sonoma Karla Rodrigez.

(Telegraf.rs)