"Ako pređeš Putina, umrećeš": Ruska elita može da izvuče jednu lekciju iz oborenog Prigožinovog aviona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski biznismeni rekli su da više nego ikada nisu voljni da javno podignu glas protiv Putinove invazije na Ukrajinu

Foto-kolaž: Tanjug/AP, AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Kada se avion, u kojem su navodno bili Jevgenij Prigožin i nekoliko komandanta Vagnera, pao sa neba zapadno od Moskve u sredu, to uništenje je poslala zastrašujuću poruku ruskoj eliti, čak iako uzrok pada možda neće biti nikad poznat.

"Svako ko pokaže nelojalnost država će videti kao neprijatelja koji mora da bude likvidiran. Svako će verovati da je to izvedeno po naređenju cara.

Možda nikada nećemo saznati da li je to istina ili ne. Ali je uplašilo sve", rekao je jedan moskovski biznismen sa dobrim vezama.

Obaranje Prigožinovog aviona ojačalo je vlast Vladimira Putina, barem kratkoročno, kažu zvaničnici i analitičari, vraćajući reputaciju nemilosrdnosti koja je bila narušena njegovim neodlučnim odgovorom na Vagnerovu pobunu u junu i zbunjujućim primirjem sa odmetnutim vojskovođom.

Američki zvaničnici rekli su da razmatraju mogućnost da je avion uništen u eksploziji iznutra, napominjući da nema znakova o lansiranju projektila koji je ciljao avion Embarer.

Putinov pristanak da odustane od krivičnih optužbi protiv Prigožina zbog njegove neuspele pobune u junu, dozvoljavajući mu bezbedan prolaz u Belorusiju, a onda čak i dajući mu publiku u Kremlju, srušio je brižljivo kreiran imidž Kremlja o nemilosrdnom predsedniku i pokrenuo pitanja o tome da li drugi - ili čak Prigožin - mogu da podnesu novi izazov.

Međutim u četvrtak, ruski poslovni rukovodioci rekli su da sada, više nego ikada ranije, nisu voljni da javno podignu glas protiv Putinove invazije na Ukrajinu. Mnogi među ruskim bogatašima privatno su kritikovali rat, a neki su razmišljali o tome da daju manje oprezne javne komentare, iako ništa tako neumereno kao Prigožinova kritika ruskog vojnog rukovodstva i načina na koji je ono usmeravalo kampanju.

Ali nakon očiglednog čina tako proračunatog i drskog nasilja, oni se plaše da bi čak i najblaža ili najkonstruktivnija kritika mogla izazvati divlju odmazdu, prenosi The Washington post.

"Ne verujem da će iko želeti da priča protiv rata nakon ovog", reko je jedan ruski milijarder, koji je, kao mnogi drugi, govorio pod uslovom anonimnosti od straha od odmazde.

"Svi sada treba da razumeju koji su rizici. Oni su gigantski", rekao je on, dodajući da preduzima dodatne mere da poveća sopstvenu bezbednost.

Prigožina je takođe podržala nova generacija vojnih blogera, koji su stekli Putinovu pažnju dok je tražio alternativne izvore informacija o napretku invazije.

Ali, prema rečima političkog analitičara Sergeja Markova povezanog sa Kremljom, nova era "vojne cenzure" bi trebalo da počne, dok Prigožinove najviše pristalice u vojsci, kao što je komandant vazduhoplovnih snaga, general Sergej Surovikin, bivaju smenjeni sa svojih funkcija.

"Ovo je očigledno politika Ministarstva odbrane", rekao je Markov.

(Telegraf.rs)