Eksplozije odjekuju Rusijom: Najmanje 12 poginulih i 50 povređenih u Mahačkali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve od osam cisterni eksplodirale su u autoservisu, a postoji veliki rizik od ponovljenih požara i novih eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Broj poginulih u eksploziji u autoservisu sa benzinskom pumpom u gradu Mahačkali, administrativnom centru Republike Dagestan, porastao je na 12, a broj povređenih na 50 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravstva Dagestana.

"Prema preliminarnim podacima 12 osoba je poginulo, među njima dvoje dece, a 50 ljudi je povređeno u eksploziji na benzinskoj pumpi u Mahačkali", navodi se u saopštenju ministarstvo zdravstva Dagestana objavljenom na Telegram kanalu.

Prvi čovek Dagestana Sergej Melikov objavio je na svom Telegram kanalu da su na mesto nesreće izašli pripadnici spasilačkih službi i lekari, dovezena je i specijalna oprema, a na terenu je angažovano više od 70 vatrogasaca i 20 komada opreme.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije je saopštilo da je požar zahvatio površinu od oko 500 kvadratnih metara, kao i da se vatra iz autoservisa proširila na benzinsku pumpu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana saopštilo je da su eksplodirala dva od osam rezervoara sa gorivom, ali da postoji veliki rizik od ponovljenih požara i novih eksplozija.

U gradskim zdravstvenim ustanovama uvedene su mere pojačanog rada zbog prihvata povređenih, a u spasavanje povređenih uključeno je sedam vozila hitne pomoći.

Nešto ranije, školski avion ruske ratne avijacije L-39 srušio se na Krasnodarskoj teritoriji, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Prema preliminarnim informacijama, jedan od članova posade je poginuo. Uzrok pada se utvrđuje", navodi se između ostalog u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Do incidenta je došlo tokom prilaza za sletanje na kraju trenažnog leta, a kako navodi ministarstvo odbrane, letelica se srušila u okviru aerodromskog kompleksa i na objektima aerodroma nije bilo štete ni povređenih.

L-39 (Aero L-39 Albatros) je češki avion za obuku i treniranje pilota koji je prvi put poleteo 4. novembra 1968. godine, a već 1972. godine je izabran za glavni trenažni avion zemalja članica Varšavskog pakta.

(Telegraf.rs)