Smrtna presuda za čoveka koji je ubio 11 osoba u sinagogi u Pitsburgu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smrtna kazna predstavlja kraj sage koja je počela 27. oktobra 2018. godine, kada je Bovers upao u sinagogu Drvo života i pucao u ljude

Foto: Tanjug/AP

Roberta Bauersa, koji je ubio 11 osoba, a šestoro ranio u sinagogi u Pitsburgu 2018. godine, u najsmrtonosnijem napadu na Jevreje u Sjedinjenim Američkim Državama, federalna porota je u sredu jednoglasno osudila na smrt.

Bauersu je prva smrtna kazna izrečena na saveznom nivou pod Bajdenovom administracijom, koja je stavila moratorijum na pogubljenja.

Odluka da se osudi na smrt morala je da bude jednoglasna, jer bi u suprotnom bio osuđen na doživotni zatvor bez uslovnog otpusta.

Porotnici su u raspravi proveli nešto više od 10 sati. Za sud su imali dva zahteva - da ispita oružje korišćeno u pucnjavi i da traže kopiju dokumenata u dokazima o porodičnoj istoriji napadača.

Smrtna kazna predstavlja kraj sage koja je počela 27. oktobra 2018. godine, kada je Bauers upao u sinagogu Drvo života i pucao u ljude.

Od šestoro ranjenih, četvorica su bili policajci koji su otišli na mesto pucnjave. Osmoro ljudi, koji su bili u sinagogi u trenutku pucnjave, pobeglo je nepovređeno.

Tužioci su tokom postupka tvrdili da je Bauers izvršio ubistva zbog mržnje prema jevrejskom narodu i istakli svedočenja članova porodica žrtava koji su govorili o voljenima, kao i Bauersov nedostatak kajanja zbog svojih postupaka.

"Pretvorio je običnu jevrejsku subotu u najgoru antisemitsku masovnu pucnjavu u istoriji SAD i ponosan je na to“, rekao je američki tužilac Erik Olšan u završnoj reči.

Bauersova odbrana je tvrdila da je imao teško detinjstvo i probleme u vezi sa mentalnim zdravljem, uključujući ono što su nazvali sistemom verovanja u zablude i dijagnozu šizofrenije i epilepsije.

(Telegraf.rs)