U Sloveniji padao grad veličine jajeta: Grmljavinske oluje tutnje, na udaru i Hrvatska, evo gde idu dalje

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom trenutku vrlo jaka oluja pogodiće šire područje Venecije

Foto: Čitalac Telegrafa/B.P.

Sloveniju je večeras oko 21 čas zahvatilo katastrofalno nevreme.

Na udaru se prvo našao zapadni deo zemlje, a potom središnji deo i Ljubljana.

Oluja je bila praćena veoma obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom. U pojedinim delovima zemlje padao grad veličine jajeta.

U ovom trenutku ovaj snažan olujni sistem premešta se preko severostoka Slovenije i severozapada Hrvatske, a na jakom udaru nevremena je i Zagreb, uz veoma obilne pljuskove i jaku grmljavinu.

Hrvatski hidro-meteorološki zavod izdao je hitno upozorenje.

"Delove središnje i severozapadne Hrvatske u idućim satima zahvatiće lokalno izraženije olujno nevreme. Osim olujnih udara vetra, moguć je i grad i veća količina kiše za kratko vreme", upozorio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Za zagrebačku regiju izdato je crveno upozorenje zbog grmljavinskog nevremena.

Građani se pozivaju da preduzmu sve mere samozaštite i da deluju prema savetima nadležnih.

"Rasprostranjene i izražene oluje su verovatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, grada, bujičnih poplava i olujnog vetra. Treba očekivati prekide u saobraćaju i prekide u snabdevanju električnom energijom. Takođe je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta saobraćaja. Izbegavajte putovanja koja nisu od velike važnosti", navodi DHMZ.

U Zagrebu je nešto posle 23 sata počelo jako da grmi.

Očekuje se da će u narednim satima ova oluja nastaviti put prema zapadnim predelima Mađarske.

I dok jedan olujni sistem napušta Sloveniju, drugi sa severa Italije pogodiće uskoro ponovo zapadni deo zemlje, uz jake grmljavinske oluje, koje će u nastavku večeri zahvatiti i ostale predele Slovenije.

U toku noći jake grmljavinske oluje očekuju se i širom severne Italije, koja je tokom celog dana na udaru snažnih nepogoda, pri čemu je jedna osoba poginula.

U ovom trenutku vrlo jaka oluja pogodiće šire područje Venecije, a potom će se preko severnog Jadrana premeštati prema Istri.

Ranije tokom dana razorno nevreme pogodilo je Švajcarsku i Italiju, ali i delove Austrije.

Olujni sistem koji se proteže preko oblasti Alpa i severozapadnog dela Balkana, nakon vrelog utorka, stiući će tokom srede i do Srbije i doneti pad temperature i za 15 stepeni, ali i veoma jake nepogode.

(Telegraf.rs)