Devojčica (6) dobila srce dečaka (4), njegova mama slušala otkucaje u tuđim grudima: Dirljive slike iz Kijeva

Vreme čitanja: oko 2 min.

To je bio prvi put da je transplantacija srca obavljena u Ukrajini na tako mladoj deci, rekao je institut

Usred rata i stalne pretnje od ruskih projektila, doktori u Kijevu izveli su uspešnu transplantaciju srca kod devojčice (6), saopštile su vlasti sa Instituta za srce u ponedeljak.

Tokom tročasovne operacije, koja je obavljena u nedelju uveče, devojčica je dobila srce 4-godišnjeg dečaka, kod kog su doktori proglasili moždanu smrt nakon što je pretrpeo aneurizme.

To je bio prvi put da je transplantacija srca obavljena u Ukrajini na tako mladoj deci, saopštili su sa Instituta.

"Operacija je takođe bila jedinstvena po tome što su i donor i primalac bili veoma mala deca, a transplantacija je zahtevala više truda od lekara", dodaje se u saopštenju, prenosi CNN.

Transplantaciju je obavio tim lekara na čelu sa dr Borisom Todurovom, glavnim naučnikom odeljenja za hirurško i minimalno invazivno lečenje.

"Operacija je prošla glatko, devojčica je ekstubirana dva sata nakon operacije", rekao je Todurov u objavi na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Institut za srce objavio je slike sa operacije na kojima se vidi majka dečaka čije je srce donirano, kako stoji pored kreveta devojčice.

"Operacija je dobro prošla, i novo srce kuca u grudima devojčice. Veoma je dirljivo što je majka preminulog dečaka došla da posluša srce svog sina kako kuca u drugim grudima. Zbog ove fotografije sam se rasplakala", rekla je Oksana Dmitrijeva, predsednica podkomiteta ukrajinskog parlamenta za savremene medicinske tehnologije i razvoj transplantacije.

Još tri organa dečaka - dva bubrega i jetra - transplantovani su drugoj deci u drugoj bolnici u Kijevu.

Bubrege je dobio 12-godišnji dečak iz okupiranog regiona Herson. On je na organ čekao više od tri godine.

Jetru je dobio 15-godišnji tinejdžer iz regiona Kirovohrad.

Transplantacije srca tokom rata

Do sada ove godine obavljene su 23 transplantacije srce u Ukrajini usred rata, dodao je Institut.

Ako je operacija u toku i sistemi za vazdušne napade su aktivirani, operacija se ne može prekinuti i nastaviće se čak i ako dođe do napada na grad, rekao je institut za CNN u ponedeljak.

Ako operacija nije počela, tim lekara i pacijent čekaju da prestanu sirene za vazdušni napad pre početka operacije.

Institut za srce je nabavio specijalne generatore kako bi se rad mogao nastaviti tokom nestanka struje, a ima i autonomno vodosnabdevanje.

Tokom rata, institut je saopštio da je imao više pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i imaju pogoršanje hronične bolesti usled stresa.

(Telegraf.rs)