Ceo svet pita se gde je Prigožin: Njegova sudbina nepoznata, ukazuje na nove nevolje u Putinovoj Rusiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ono što je sigurno jeste da Prigožin nije tamo gde bi trebalo da bude - u Belorusiji, rekao je juče predsednik Lukašenko

Foto-montaža: Tanjug/AP

Bizarna priča o Jevgeniju Prigožinu, nekadašnjem bliskom prijatelju Vladimira Putina, koji je krajem prošlog meseca izveo pobunu, upravo je postala još čudnija.

Lider grupe plaćenika Vagner, koji je vodio poslovnu imperiju koja je uključivala višemilionsku ketering kompaniju i medijsku grupu - imao je drskosti da pokrene pobunu 23. juna protiv Putinovog vrha vojske.

Pobuna je ugušena dogovorom u kojem je posredovao još jedan Putinov prijatelj, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. U okviru dogovora, Prigožin je trebalo da napusti Rusiju i preseli se u Belorusiju. Njegovi ljudi imali su tri izbora: da prate Prigožina u Belorusiju, da se pridruže regularnoj ruskoj vojsci ili da prestanu da se bore i vrate se kući.

Nakon što je pobuna ugušena, Lukašenko je tvrdio da je Prigožin zaista stigao u Belorusiju. Ali nedeljama niko nije mogao to da potvrdi. A onda je u četvrtak Lukašenko sam sebe demantovao, rekavši za CNN da je Prigožin u Sankt Peterburgu i možda putuje za Moskvu ili negde drugde.

Foto: Tanjug/AP

U svakom slučaju, dodao je Lukašenko, Prigožin nije tamo gde bi trebalo da bude, niti su borci Vagnera u kampovima koje je Lukašenkova vlada navodno postavila za njih u zemlji. Ovo je dovelo do pitanja o sudbini lidera Vagnera.

U međuvremenu je ruska državna televizija objavila snimak bezbednosnih snaga kako sprovode raciju u rezidenciji i kancelariji Prigožina u Sankt Peterburgu. Njegova vila ima bazen, privatnu operacionu sobu, čak i posvećenu sobu za molitvu, kako su opisali ruski mediji. Bezbednosni službenici navodno su pronašli oko 110.000 dolara u kešu, zlatne poluge, oružje i perike, za koje se pretpostavlja da je Prigožin koristio za prerušavanje.

A onda je nekoliko sati kasnije objavljeno da mu je vraćeno nešto novca i oružje. To dodaje još jedan sloj misterije ovom slučaju, dok je Putin, barem za sada, ostavio Prigožina na slobodi iako nije ispoštovao Lukašenkov dogovor.

Nepoznata sudbina

Pre nego što je pao u nemilost, Prigožin je bio rok zvezda na društvenim mrežama. Bio je čvrst momak koji se šepurio u kamuflaži, čiji su borci mogli da pobede u bitkama u Ukrajini koje nije mogla da izdrži redovna ruska vojska. Psovao je vojne vođe i druge elitne vladine zvaničnike, ali je prešao crvenu liniju kada ih je optužio da su napunili džepove i doveli Putina u zabludu da pokrene invaziju na Ukrajinu kada nije bilo stvarne pretnje.

Prigožinov marš ka Moskvi - u kojem su njegove trupe zauzele grad Rostov na Donu, oborile ruske avione i ubile nekoliko vojnika - razbesneo je Putina, koji ga je optužio da je "zabio nož u leđa Rusiji".

Lukašenko je juče uveravao novinare da Putin nije "zlonameran i osvetoljubiv" da bi Prigožin "zbrisao".

Sam Putin je pre nekoliko dana nagovestio još jedan način da se nosi sa Prigožinom, priznavši da mu je vlada platila milijarde dolara, dodajući da se nada da "niko ništa nije ukrao", ali da će se Kremlj pozabaviti time.

Foto: Tanjug/AP

Prigožinova konačna sudbina je još uvek nejasna, ali on je samo jedan od Putinovih problema. Ono što on radi u vezi sa Prigožinovim vrednim kompanijama je drugi: čini se da Kremlj trenutno secira njegovu imperiju, stavljajući kontrolu nad najvrednijim preduzećima u pouzdanije ruke.

Hoće li Prigožin završiti u zatvoru? Ili u kovčegu?

Jedina stvar koja se čini iole jasnom jeste da će Putin morati da reši ovu "razborku", reč koju ruski mafijaši koriste da opisuju svoje unutrašnje svađe.

A to nagoveštava više represije, više "poravnanja računa" i više borbi iza kulisa u Putinovoj Rusiji, zaključuje CNN.

Prigožin se još uvek nije oglasio.

(Telegraf.rs)