Čovek je završio u pritvoru zbog pijanstva, a izašao u invalidskim kolicima, paralizovan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon prebijanja Šou (41) nije ukazana pomoć, ostao je sam u ćeliji skoro 20 sati, gde je više puta obavljao nuždu i mokrio po sebi

Prošlo je više od dve godine otkako je Kristofera Šoa paralizovala policija u Teksasu, dok je bio u pritvoru, ali njegova borba za pravdu tek počinje.

Šo (41) je angažovao renomiranog advokata za građanska prava Bena Krampa da nu pomogne u borbi za pravdu nakon što je završio u pritvoru zbog javnog opijanja, a policajac u zatvoru brutalno ga prebio tako što mu je slomio vrat, a potom i zanemario povrede koje su ga ostavile paralizovanim od grudi nadole.

„Policija Bomont i šerif okruga Džeferson gone čoveka kojeg su paralizovali i kriju istinu od javnosti“, rekao je Kramp u saopštenju za javnost. „Da je ovo bila pljačka banke ili prodavnice, oni bi ovaj video objavili pre dve godine. Jedina razlika je u tome što u ovom slučaju osumnjičeni nosi značku".

Prema saveznoj tužbi koja je podneta u julu 2022. godine, zamenici u zatvoru okruga Džeferson su mu stavili lisice na ruke i pridržali ga, dok je Šoa policajac Gilen udario o betonski pod u zatvoru. Zatim je ostavljen da leži na podu dok je molio za pomoć medicinsko osoblje u zatvoru. Ti pozivi u pomoć su ignorisani, a Šo je ostavljen da leži u lokvi urina i izmeta.

Šo nije predstavljao fizičku pretnju Gilenu ili bilo kom od prisutnih policajaca, ali je završio sa slomljenim vratom kao rezultatom njihovog napada. Policijska uprava Beaumont i šerif okruga Džeferson odbili su da objave snimak napada uprkos ponavljanim pozivima medija i javnosti.

Lokalni aktivisti u Teksasu i dalje traže pravdu za Kristofera Šoa, piše Newsone.

Tokom konferencije za štampu održane 2022. godine, advokati Šoa zahtevali su da se javnosti objavi snimak kamere umešanog policajca i zatražili od Ministarstva pravde da otvori saveznu istragu.

„I danas tražimo, zahtevajući da guverner Abot zahteva objavljivanje snimka, rekao je medijima biskup Vilijam J. Barber. „I svi drugi političari kojima je stalo do pravde koji se kandiduju za funkciju trebalo bi da zahtevaju objavljivanje snimka.

Putovanje Kristofera Šoa bilo je dugo.

Šoa je zbog javnog pijanstva uhapsio policajac iz Beaumonta Džejms Gilen. Zatim je odveden u bolnicu na procenu pre nego što je prevezen u popravnu ustanovu okruga Džeferson. Policija je saopštila da je Šo bio zadržan zbog "nepoštovanja".

U tužbi se dalje navodi da se Šou pre nego što je ušao u objekat, malo okrenuo, a policajac Gilen je odgovorio tako što je Šoovu glavu udario u betonski pod zatvora, slomilo mu kičmu na više mesta i paralizovao ga.

Šou tada navodno nije ukazana pomoć zbog zadobijenih povreda. U tužbi se dodaje da je Šo ostao sam u zatvorskoj ćeliji skoro 20 sati, gde je "više puta obavljao nuždu i mokrio po sebi", pre nego što je dobio lekarsku pomoć. A kada je zamolio medicinsku sestru za pomoć, ona je navodno povređenom Crncu rekla: „Neću ti pomoći dok sam sebi ne pomogneš".

Video incidenta snimila je kamera, ali vlasti u Bomontu tvrde da bi objavljivanje snimka moglo da ugrozi bezbednost u zatvoru. Šoov advokat Hari Danijels kaže da je video snimak i da radi sa zagovornicima građanskih prava da ga javno objavi.

Od incidenta, život Kristofera Šoa je postao težak. Danijels je dodao da se život njegovog klijenta zauvek drastično promenio.

„Bio je jednom vojno sposoban mladić pre nego što je napadnut. Ne može više da stoji ni da hoda. On je zarobljenik sopstvenog tela. Većinu dana provodi u krevetu zbog činjenice da nema sredstava da unajmi negovatelja sa punim radnim vremenom“, rekao je Daniels.

Takođe je rekao da Šo nema sredstava da plati fizikalnu terapiju ili odgovarajući tretman koji mu je potreban za potpuni oporavak.

„Slučajevi poput Šoa jasno pokazuju da policijska brutalnost nije samo potvrđena smrt“, rekao je biskup Barber tokom konferencije za novinare u četvrtak.

„Ovaj čovek je nezakonito i brutalno povređen i takvo nesmrtonosno nasilje može da ostavi žrtve u životu, ali samo da žive neku vrstu smrti sa svim svojim drugim povredama“.

(Telegraf.rs)