Šta znači vest o pronalasku parčića kod Titanika? "Ta reč uopšte ne zvuči dobro", kažu stručnjaci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tek treba da bude potvrđeno da li nađene krhotine imaju ikakve veze sa nestalom podmornicom

Foto: Tanjug/AP/Atlantic/Magellan

Američka obalska straža saopštila je da su pronađene krhotine u oblasti pretrage Atlantika za nestalom podmornicom Titan, a stručnjaci objašnjavaju šta ova vest može da znači.

Dopisnik Sky Newsa iz SAD Džejms Metju koji izveštava iz Bostona ocenio je da je ova vest "značajna".

"Reč krhotine ne zvuči dobro uopšte u ovoj situaciji i na dubini gde je pritisak vode ogroman" koji, kako kaže, može naneti ogromnu štetu plovilu kao što je Titan, na dnu okeana, na dubini od 4.000 metara.

"Ako se dogodilo najgore, i podmornica se nekako pod pritiskom raspala, reč 'krhotine' bi apsolutno odgovarala najgorem scenariju", naveo je Metjus.

Tek treba da bude potvrđeno da li nađene krhotine imaju ikakve veze sa nestalom podmornicom, ali ipak, ovo je potencijalno veliki pomak u ubrzanim spasilačkim naporima.

Admiral Džejms Barnel-Nagent, bivši komandant flote britanske kraljevske mornarice rekao je da "priroda objave sugerište da su ovi ostaci na neki način povezani sa Titanom".

"Naravno da oko olupine Titanika postoji veliko polje krhotina i da smo dosad videli razne stvari izvučene sa Titanika koje potiču sa polja krhotina. To polje zauzima nekoliko stotina hektara", rekao je on za Sky News.

Međutim, kako dodaje, ako je reč o krhotinama sa Titanika, Obalska straža bi tu razliku navela u objavi.

Sumorna vest?

"Mislim da je sve u svemu ovo verovatno sumorna vest i da sugeriše da je Titan možda doživeo imploziju pod ogromnim pritiskom morske vode dok se spuštao ka dubinama", rekao je ovaj stručnjak.

Američka obalska straža kasnije će održati konferenciju za medije sa novim vestima.

Potraga za podmornicom nestalom na putu prema Titaniku danas je ušla u kritičnu fazu jer se veruje da je plovilo ostalo bez kiseonikom, ali operacija na severu Atlantika se nastavlja.

Pet dana otkako je podmornica Titan krenula u svoj zaron koji je trebao trajati dva sata, masovna multinacionalna potraga na više od hiljadu kvadratnih kilometara i dalje se širi.

(Telegraf.rs)