Ukrajinci nadiru! Opšta panika na poluostrvu: Rusi ostali bez vode, a sada su fizički izolovani od kopna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rusi su uništavanjem brane Nova Kahovka uspeli da uspore ukrajinsku ofanzivu, ali su sebi napravili i velike probleme

Foto-montaža: Profimedia/WillWest News, Shutterstock

Ruski ministar odbrane je rekao da komanda ukrajinskih oružanih snaga planira udare na rusku teritoriju, uključujući Krim.

Proruske vlasti aneksiranog Krima i delova Hersonske oblasti javile su da je ukrajinska vojska napala mostove koji povezuju poluostrvo Krim i okupirane delove Hersonske oblasti. Prema rečima šefa krimske administracije Sergeja Aksjonova, raketni udar pogodio je most Čongar u noći 22. juna, ali navodno nije bilo štete.

"Stručne službe su počele da ispituju kolovoz. Mogućnost kretanja biće omogućena u roku od sat vremena", napisao je Aksjonov.

Ubrzo se ispostavilo da to nije tačno jer je Vladimir Saldo, „guverner“ pripojene Hersonske oblasti, izjavio da je ukrajinska vojska ispalila rakete Storm Šadov na mostove kod Čongara, ali i da je kolovozna podloga na mostovima bila oštećeni. On je objavio i fotografiju oštećenog puta.

„Možemo brzo da popravimo mostove: automobilski saobraćaj će biti uspostavljen u najkraćem mogućem roku“, rekao je Saldo i dodao da komunikacija između Hersonske oblasti i Krima nastavlja da funkcioniše i organizovana je rezervnom trasom.

Storm Šadov su rakete dometa od najmanje 250 kilometara, a Velika Britanija je svoje isporuke Kijevu najavila početkom maja 2023. Ovo je oružje najvećeg dometa koje je Kijev dobio od zapadnih saveznika od početka rata, a Rusi još nisu našli način da unište ove rakete.

Uostalom, u utorak je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da komanda ukrajinskih oružanih snaga planira napade na rusku teritoriju, uključujući Krim, raketama HIMARS i Storm Šadov.

"Prema našim informacijama, rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga planira da izvrši udare na teritoriji Ruske Federacije, uključujući i Krim, raketama HIMARS i Storm Shadov“, rekao je Šojgu, ističući da bi upotreba zapadnog naoružanja van zone specijalnih vojnih operacija (tj. na Krimu) izazvala trenutne ruske napade na centre odlučivanja u Ukrajini.  On je dodao da bi takav potez značio punu uključenost SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u sukob.

Najnoviji ukrajinski napad je na samoj granici, pošto je put preko Čongara najkraći put od Krima do Melitopolja i dalje do južnog fronta, gde ukrajinska vojska sada pokušava da napreduje. Ukrajinci nisu komentarisali, ali je britanska obaveštajna služba juče u dnevnom pregledu napisala da je ruska komanda nastavila da jača odbranu daleko od linije fronta.

Konkretno, velika odbrambena linija podignuta je na severu Krima u blizini Armjanska, na uskom kopnenom mostu koji povezuje pripojeno poluostrvo sa Hersonskom oblašću. Prema obaveštajnim podacima, ruske vlasti strahuju od ofanzive oružanih snaga Ukrajine na Krimu, iako je to za sada teško sprovesti.

Međutim, u tom delu Ukrajine Rusi se suočavaju sa dodatnim problemom. Uništavanjem brane Nova Kahovka uspeli su da uspore ukrajinsku ofanzivu, ali su sebi napravili i velike probleme. Kvar hidroelektrane Kahovka ostavio je četiri sistema kanala za navodnjavanje bez vode, prenosi BBC Nevs na osnovu analize satelitskih snimaka.

Foto: Tanjug/AP

Naime, Kahovka je bila primarni izvor vode za piće na okupiranom poluostrvu Krim kroz 400 kilometara dug Severnokrimski kanal.

Pre početka sveobuhvatne invazije ruskih trupa na Ukrajinu, ovi kanali za navodnjavanje su obezbedili vodu za 5,8 hiljada kvadratnih kilometara njiva na kojima se uzgajalo oko dva miliona tona žita godišnje. Ali rezervoar Kahovka, sudeći po satelitskim snimcima, gotovo je potpuno nestao – slike koje je objavio BBC Nevs pokazuju da je samo Dnjepar ostao na svom mestu u svom starom koritu i kanalima.

Zbog naglog porasta vodostaja u Dnjepru poplavljena su nizvodna naselja uz obale reke. Na levoj i desnoj obali Dnjepra zabeležena su najmanje 62 smrtna slučaja, ali ove brojke nisu konačne. Štetu od poplava, uključujući i štetu u prirodi, još uvek je nemoguće utvrditi. Prema preliminarnoj proceni samo ukrajinskih vlasti, reč je o najmanje 1,5 milijardi dolara.

Rusi na Krimu su u još goroj situaciji, iako britanski stručnjaci najavljuju da treba očekivati da će ruske vlasti verovatno moći da podmire trenutne potrebe tamošnjeg stanovništva za vodom „koristeći rezervoare, racioniranje vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširanu vodu iz Rusije“.

(Telegraf.rs)