Gotov sastanak Blinkena i Sija: Kineski predsednik pohvalio napredak u razgovorima SAD i Kine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Do susreta je došlo tokom poslednjeg dana posete Blinkena Kini

Foto: Tanjug/AP

Kineski lider Si Đinping i najviši američki diplomata Entoni Blinken sastali su se u Pekingu u ponedeljak.

CNN piše da je do susreta došlo u potencijalno ključnom koraku ka krpljenju američko-kineskih veza nakon što su one pale u jeku spora oko kineskog balona za nadzor ranije ove godine.

13:00 Blinken: SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas u Pekingu da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana. On je rekao da SAD podržava politiku jedinstvene Kine, što znači da postoji samo jedna kineska vlada.

"Ta politka se nije promenila. Ne podržavamo tajvansku nezavisnost, Amerika ne želi da promeni status kvo", rekao je Blinken, preneo je BBC.

Međutim, on je dodao da je preneo predsedniku Kine Si Đinpingu američku zabrinutost zbog kineskih "provokativnih akcija" u Tajvanskom moreuzu. On je nazvao odnose Kine i SAD "doslednim".

"Obe države imaju obavezu da održe takav odnos, da bude odgovornosti", rekao je Blinken i dodao da su on i Si usklađeni po "mnogim zajedničkim trans-nacionalnim interesima".

Blinken je rekao da su njegovi razgovori sa kineskim državnim vrhom bili konstruktivni. On je pojasnio da je došao u Kinu da ojača komunikaciju između dve zemlje i da razjasni po kojim pitanjima se slažu, a po kojim ne.

"Sve to smo razrešili. Postoji potreba da se stabilizuju odnosi između dve zemlje", rekao je Blinken. On je rekao da je imao "veliki razgovor" sa Sijem o globalnim pitanjima, uključujući i o ruskom ratu protiv Ukrajine. I dodao je da takmičenje sa Kinom nikad ne sme da se pretvori u konflikt.

Osim Ukrajine, Blinken je razgovarao sa Sijem i o Severnoj Koreji.

"Države širom sveta podelile su zajednički interes po pitanju Severne Koreje da mora da postoji odgovornost, uključujući zaustavljanje raketnih testova", pojasnio je Blinken.

Državni sekretar SAD rekao je da Vašington ostaje "duboko zabrinut" zbog "kršenja" ljudskih prava od Pekinga, pominjući Sinđijang, Tibet i Hongkong. Takođe, rekao je da je na dnevni red stavio i pitanje sintetičkih opioida i fentanila. Fentanil je najveći ubica Amerikanaca starih između 18 i 49 godina, nazivajući proizvodnju i prodaju ove droge "krizom u SAD".

Kina i SAD su sada u pregovorima da oforme radnu grupu kako bi prekinuli dotok hemikalija koje "pomažu da se pojača ova kriza". Kada je reč o ekonomiji, Blinken kaže da Amerika "ne pokušava ekonomski da obuzda Kinu".

"Činjenice, jednostavno, pobijaju tu tvrdnju“, kazao je on, navodeći sve veću trgovinu dve zemlje, što je "duboko u našim interesima".

11:46 Gotov sastanak 

BBC prenosi da je završen sastanak između Sija i Blinkena.

11:29 Si: Dobro je što su Kina i SAD postigle dogovore po određenim pitanjima

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas povodom susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je "veoma dobro" da su dve strane načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima".

Međutim, kako je preneo BBC, on nije objasnio o čemu je reč, pa nije jasno na šta je konkretno mislio. Ovo je objavljeno u dvominutnom videu sa sastanka, koji su objavili kineski državni medji.

Si je, takođe, opisao Blinkenove jučerašnje susrete sa vodećim kineskim zvaničnicima iz ministarstva spoljnih poslova, Vang Jijem i Ćinom "iskrenim i dubokim". Kineski predsednik je rekao da se nada da će Blinken pružiti "pozitivniji doprinos" stabilizaciji odnosa Kine i SAD.

"Odnosi dve države treba da budu bazirani na obostranom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete, gospodine Blinken, tokom posete dati pozitivniji doprinos u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa", istakao je Si. Blinken se još nije oglasio.

Blinken je prvi američki državni sekretar koji je posetio Peking u poslednjih pet godina.

Blinken je počeo drugi, poslednji dan posete Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima, tokom kojih su dve strane izrazile spremnost da razgovaraju, ali ne i volju da ublaže svoje čvrste stavove i pozicije koje su izazvalie porast tenzija, navodi AP.

Blinken se jutros sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, ali ni Blinken ni Vang nisu dali nikakav komentar novinarima, prenosi agencija.

U prvoj rundi pregovora u nedelju, Blinken je skoro šest sati razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, nakon čega je potvrđena saglasnost da se nastave razgovore na visokom nivou, međutim, nije bilo naznaka da je bilo koje od najzahtevnijih pitanja blizu rešenja.

Lista spronih pitanja je duga i uključuje nesuglasice u rasponu od trgovine do Tajvana, uslova ljudskih prava u Kini i Hong Kongu do kineske vojne asertivnosti u Južnom kineskom moru i ruskog rata u Ukrajini.

(Telegraf.rs)