Čaroban zamak na litici krije mračne tajne: Od kralja Ludviga II i nestanka kineskih disidenata do ubistva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamak Nojšvanštajn izgrađene je krajem 19. veka

Foto: Tanjug/AP

Čuveni nemački dvorac Nojšvanštajn u čijoj blizini se nedavno dogodilo ubistvo, oduvek je privlačio veliku pažnju posetilaca.

Ipak, ova tragedija nije prva koja se vezuje za ovu jednu od najpopularnijih turističkih destinacija, piše BILD.

"Želim da ostane večna misterija za sebe i za druge“, napisao je 1876. godine njegov graditelj bavarski kralj Ludvig II. Jednako je tako bila misteriozna i njegova smrt, dan nakon svrgavanja 12. juna 1886.  godine.

Dve žene su nedavno napadnute kod zamka Nojšvanštajn a jedna od njih je usled povreda preminula. One su upoznale jednog muškarca koji je jednu od njih seksualno napao, a potom ih gurnuo niz klisuru duboku 50 metara. Napadač je uhapšen i vodi se istraga za ubistvo.

Zločin se dogodio nedaleko od starog Marijinog mosta koji je obično stecište brojnih turista jer se odatle pruža lep pogled na zamak.

Foto: Tanjug/AP

Ovaj jeziv zločin ipak nije prvi koji se dogodio u okolini.

Telo Tajlanđanke nađeno raskomadano

Naime, 24. avgusta 2008. godine, jedan sakupljač pečurki našao je u Fisenu deo tela Tajlanđanke Sulani G. koja je radila u hotelu nedaleko od zamka. Utvrđeno je da je nedelju dana ranije zadavljena i raskomadana. Počinilac i motiv su brzo otkriveni a reč je o njenom bivšem partneru, vojniku Mihaelu K. (27) koji nije želeo da prihvati raskid veze.

Sam je odveo policiju do mesta gde je zakopao delove tela u okolini Nojšvanštajna. Godine 2009. osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva. On je i danas u zatvoru.

Dve godine kasnije, 22. septembar 2010 u klisuri Pelat pronađeno je telo dvostrukog ubice Jirgena K. (45). On je nedelju dana ranije u Alenu u pokrajini Baden-Virtemberg ubio svoju ženu Reginu (45) i ćerku Franzisku (17). Ubio se tako što je skočio sa Marijinog mosta sa visine od 80 metara.

Sumnja se da je prethodno proneverio novac iz svog sportskog kluba i da je posle ubistva žene i ćerke došao na mesto gde je s njima poslednji put bio na odmoru.

Nestali kineski disidenti

Početkom jula 2016. godine čuveni nemački zamak posetila je grupa kineskih turista među kojima su bili Sihong Čen (37) i Sjaoksija (39). Ali njih dvoje nestali su negde na pešačkoj stazi od parkinga do zamka kada im se izgubio svaki trag.

Uprkos velikoj potrazi sa psima, helikopterima i termovizijskim kamerama na alpskom terenu par se i danas smatra nestalim. Policija nije isključila mogućnost da se dogodio zločin, ali verovatnijom smatra verziju o dobrovoljnom nestanku, odnosno veruje da su njih dvoje bili kineski disidenti.

Njihovi pasoši se i dalje drže u kineskom konzulatu u Nemačkoj.

Kralj Ludvig II

Bavarski kralj Ludvig II nikada nije bio srećan u bajkovitom zamku. Da bi sprečio sopstveni pad sa trona koji se dogodio 12. juna 1886. razmišljao je da skoči sa kule zamka u smrt.

Dan kasnije, svrgnuti kralj je zaista umro, ali ne u zamku. On i njegov lični lekar nađeni su mrtvi u jezeru Štarnberg, pošto su pobegli iz psihijatrijske klinike gde su ga državni zvaničnici smestili.

(Telegraf.rs)