Severna Koreja lansira satelit za špijuniranje SAD: Nepoznato da li je uopšte moguće tako nešto

Vreme čitanja: oko 4 min.

Severna Koreja je postavila satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012. i 2016. godine, iako su njihove mogućnosti dovedene u pitanje.

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je u utorak saopštila da će lansirati svoj prvi vojni špijunski satelit u junu i opisala kosmičko izviđanje kao ključno za praćenje "nepromišljenih" vojnih vežbi Sjedinjenih Država sa Južnom Korejom.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je Severna Koreja obavestila japansku obalsku stražu da bi lansiranje, negde između 31. maja i 11. juna, moglo da utiče na vode u Žutom moru, Istočnom kineskom moru i istočno od filipinskog ostrva Luzon. Japanski ministar odbrane upozorio je svoje snage da obore satelit ili krhotine, ako uđu na japansku teritoriju, a njena obalska straža izdala je sigurnosno upozorenje za brodove koji će biti u pogođenim morima tokom očekivanog lansiranja, navodeći rizik od pada krhotina, javlja AP.

Dok su rivali Severne Koreje osudili planirano lansiranje kao zabranjeno testiranje tehnologije balističkih projektila, manje je jasno da li je sam satelit dovoljno napredan da podrži navedene ciljeve Severne Koreje da prati i nadgleda vojne aktivnosti SAD i Južne Koreje u realnom vremenu.

Tempo testiranja naoružanja Severne Koreje i zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje povećao se proteklih meseci.

U komentarima koje su objavili severnokorejski državni mediji, visoki vojni zvaničnik Ri Pjong Čol kritikovao je kombinovane američko-južnokorejske vojne vežbe, koje je Pjongjang opisao kao "probe invazije". On je rekao da Severna Koreja smatra da je izviđanje iz svemira "neophodno" za praćenje vojnih vežbi.

Prošle nedelje, južnokorejska i američka vojska izvele su velike vežbe gađanja u blizini granice sa Severnom Korejom — prvu od pet rundi vežbi kojima se obeležava 70 godina od uspostavljanja njihovog saveza. Vašington i Seul opisuju svoje redovne vojne vežbe kao odbrambene i proširili su obuku od 2022. kako bi se nosili sa pretnjama koje dolaze sa Severa.

Ri je rekao da širenje američko-južnokorejskih vežbi i druge vojne aktivnosti naglašavaju njihovu "zlokobnu nameru" da se pripreme za preventivnu vojnu akciju protiv Severne Koreje. On je rekao da su "opasna vojna dela SAD" i njegove snage su stvorile zabrinjavajuće bezbednosno okruženje zbog kojeg je Pjongjangu neophodno da u realnom vremenu prikuplja pouzdane informacije o vojnim kretanjima u regionu.

Južna Koreja je upozorila da će se Severna Koreja suočiti sa posledicama ako nastavi sa lansiranjem satelita u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje Severnoj Koreji zabranjuju bilo kakvo lansiranje pomoću balističke tehnologije. Rakete za lansiranje satelita u svemir dele osnovne tehnologije sa raketama dugog dometa koje su napravljene da isporuče bojeve glave usmerene na uništavanje interkontinentalnih ciljeva.

"Apsurdno je koristiti naše legitimne zajedničke vežbe i održavanje zajedničkog odbrambenog stava Južne Koreje i SAD da odgovorimo na napredne severnokorejske nuklearne i raketne pretnje, kao izgovor za lansiranje izviđačkog satelita", rekao je portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Lim Su.

"Snažno pozivamo Severnu Koreju da odmah otkaže svoje planove za lansiranje."

Južna Koreja je prošle nedelje lansirala svoj prvi komercijalni satelit, za koji stručnjaci kažu da bi Seulu mogao da obezbedi ključnu tehnologiju i stručnost za postavljanje svog prvog vojnog špijunskog satelita u orbitu kasnije ove godine i izgradnju snažnijih projektila.

Han Sung Geun, portparol Zajedničkog načelnika štabova Južne Koreje, rekao je tokom brifinga da južnokorejska i američka vojska pomno prate Severnu Koreju zbog mogućeg lansiranja satelita i drugih provokativnih vojnih poteza. On nije dao konkretne procene o potencijalnim sposobnostima severnokorejskog satelita i odbio je da kaže da li se južnokorejska vojska sprema za mogućnost da krhotine padnu u obližnje vode.

Špijunski sateliti su među nizom visokotehnoloških sistema naoružanja koje je severnokorejski lider Kim Džong Un javno obećao da će razviti. Drugi sistemi naoružanja na njegovoj listi želja uključuju interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo, podmornice na nuklearni pogon, hipersonične rakete i rakete sa više bojevih glava.

Severna Koreja je postavila satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012. i 2016. godine, iako su njihove mogućnosti dovedene u pitanje.

Strani stručnjaci kažu da raniji sateliti nikada nisu prenosili slike nazad u Severnu Koreju, a analitičari kažu da je novi uređaj prikazan u državnim medijima poslednjih nedelja izgledao premali i grubo dizajniran za obradu i prenos slika visoke rezolucije.

Od početka 2022. godine, Severna Koreja je probno ispalila oko 100 projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete dizajnirane da stignu do kopna SAD, kao i niz lansiranja koje je opisala kao simulirane nuklearne napade na ciljeve u Južnoj Koreji. Severna Koreja je saopštila da je njena intenzivirana aktivnost testiranja namenjena da se suprotstavi zajedničkim vojnim vežbama njenih rivala, jer nastavlja da koristi te vežbe kao izgovor za unapređenje svog arsenala nuklearnog oružja.

(Telegraf.rs)