Osuđen demonstrant koji je bio simbol upada u Kapitol: Njegova slika sa nogama na stolu obišla je svet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvrdio je da su mu novinari rekli da pozira i da se ponaša prirodno

Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Ričard Barnet, demonstrant koji je podigao noge na radni sto u kancelariji Nensi Pelosi za vreme upada u američki Kapitol početkom januara 2021. godine, osuđen je na četiri i po godine zatvora.

Barnet iz Akanzasa proglašen je krivim u januaru ove godine. Sudija okružnog suda Kristofer Kuper naveo je da je Barnet postao simbol nereda 6. januara i da izgleda da mu je povremeno prijala ta prepoznatljivost.

On je tokom upada demonstranata u Kapitol ušao u kancelariju tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi i tom prilikom pozirao je pred kamerama.

Barnet je na suđenju svedočio da je zajedno sa gomilom ljudi odveden u Kapitol i da je tražio kupatilo kada je nesvesno ušao u kancelariju gospođe Pelosi gde je naišao na dva fotoreportera.

Rekao je da je išao spontano i da je zauzeo pozu pošto su mu fotografi rekli da se "ponaša prirodno".

Barnet je rekao sudiji da je pridruživanje demonstrantima za njega bila "enigma" zbog koje žali. Dodao je i da je "taj 6. januar bio traumatičan za sve, a ne samo za policiju".

Barnet je osuđen po osam tačaka optužnice uključujući i one optužbe za krivična dela građanskih nereda i ometanje zvaničnog postupka - sednice Kongresa na kojoj je potvrđena pobeda Džozefa Bajdena nad Donaldom Trampom na predsedničkim izborima 2020. godine, piše Sky News.

On je iz kancelarije odneo kovertu adresiranu na Pelosi. Utvrđeno je da je u Kapitol ušao naoružan pištoljem za omamljivanje i da je mogao da naudi Pelosijevoj da je u tom momentu bila u svom kabinetu.

Nensi Pelosi tada je bila prinuđena da pobegne iz sale kada su demonstranti - pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa - upali u zgradu.

(Telegraf.rs)