Šta se dešava u Bahmutu? Ukrajina želi da opkoli grad dok Rusija tvrdi da ga je zauzela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bahmut ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage, nakon što je Rusija tokom vikenda tvrdila da su ruske snage zauzele taj grad na istoku Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je u nedelju saopštila da njene snage i dalje napreduju oko ivica Bahmuta, sa ciljem da opkole razrušeni istočni grad nakon što je Moskva čestitala Vagner grupi i ruskim trupama što su ga "zauzele".

Rusija je rekla u subotu da je u potpunosti zauzela Bahmut, što bi, ukoliko bude potvrđeno, označilo kraj najduže i najkvavije bitke u 15-mesečnom ratu. Ruski predsednik Vladimi Putin pohvalio je svoje trupe i Vagner grupu, prenosi Reuters.

Međutim, u nedelju je visoki ukrajinski general rekao da snage Kijeva i dalje kontrolišu ono što je on prihvatio da je "beznačajan" deo Bahmuta, iako bi im to omogućilo da uđu u grad kada se situacija promeni.

General Oleksandr Sirskij rekao je na Telegramu da su trupe Kijeva napredovale ka ruskim snagama u predgrađima i sve su bliže "taktičkom opkoljavanju" grada, u kojem je ranije živelo 70.000 ljudi.

Sirskij, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je u nedelju da je posetio borbene pozicije u blizini Bahmuta, gde borbe besne duže od devet meseci. Tvrdnju Sirskog da ukrajinske snage nastavljaju napredovanje duž bokova grada ponovila je i zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

"Naše snage su zauzele grad u polukrugu, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja... neprijatelj se mora braniti u delu grada koji kontroliše", rekla je Malijar na Telegramu.

U protekla 24 sata ruska ofanziva oko Bahmuta ne jenjava, uključujući vazdušne udare na grad i selo Ivanivske na njegovim zapadnim prilazima, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Kasnije u nedelju, lider Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je u audio poruci na Telegramu da je njegova grupa završila posao i da će njegove snage narednih dana napustiti konflikt zonu.

"Vagner danas nije zauzeo nijednu teritoriju. Zauzeli smo svu teritoriju koju smo obećali da ćemo zauzeti, do poslednjeg centimetra. Kao što smo juče izjavili. Predajemo svoje pozicije

Ministarstvu odbrane (Rusije) i 25. (maja) napuštamo zonu sukoba", rekao je Prigožin.

Prema vojnim analitičarima, Bahmut nema stratešku vrednost, iako je Moskva rekla da će njegovo osvajanje biti korak bliže ka napredovanju dublje u industrijsku zonu Donbasa.

Nije moguće nezavisno potvrditi izveštaj ijedne strane u borbi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je u nedelju da su ruske snage zauzele Bahmut. Prethodno je Reuters objavio da je Zelenski na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva odgovorio: "Mislim da ne".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima", rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega". Američka agencija AP je, takođe, bila javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Zelenski uporedio Bahmut sa "uništenom Hirošimom"

Tokom protekle nedelje, ukrajinske snage ostvarile su najbrži uspeh u poslednjih šest meseci na severnom i južnom krilu Bahmuta, pri čemu je Rusija priznala neke neuspehe za svoje trupe.

Kijev kaže da je njegov cilj bio da privuče ruske snage sa drugih mesta na frontu u grad, da tamo nanese velike žrtve i oslabi odbrambenu liniju Moskve na drugim mestima uoči planirane velike ukrajinske kontraofanzive.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je Rusija pretrpela više od 100.000 žrtava u Bahmutu, destrukciju koju je Zelenski uporedio sa atomskim napadom na Hirošimu u Japanu u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug/AP

"Reći ću vam otvoreno: fotografije uništene Hirošime podsećaju me na Bahmut i druga slična okruženja. Ništa nije ostalo živo, sve zgrade su uništene", rekao je Zelenski na samitu G7 u nedelju.

Zauzimanje Bahmuta bi bila prva velika pobeda Rusije u sukobu posle više od 10 meseci.

(Telegraf.rs)