"Porodična fotografija" sa samita obišla svet, otkriva jednu stvar o Putinu: Nekad je ponosno pozirao na njoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski predsednik suočava se sa međunarodnom izolacijom od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Foto: Tanjug/AP

Poznate su kao porodične fotografije, slike svetskih lidera koji opušteno poziraju tokom globalnih samita.

I kao portreti porodica koje imaju izolovanog disfunkcionalnog člana, nedavne "porodične fotografije" sa samita G7 i G8 - najindustrijalizovanije nacije sveta - pokazuju kako je ruski predsednik Vladimir Putin izopšten.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik suočava se sa međunarodnom izolacijom od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda visi mu nad glavom i ograničava mu mogućnosti putovanja ka mnogim destinacijama, uključujući i u onim koje se smatraju saveznicima Moskve.

Pre samo 10 godina Putin je ponosno stajao među svetskim liderima u to vreme - bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i bivšim premijerom Japana Šinzom Abeom - na samitu G8 u Severnoj Irskoj.

Putin na samitu G8 2013. godine Foto: Tanjug/AP

Međutim, Rusija je otada izbačena iz grupe, koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Britanija i SAD, zbog ilegalne aneksije Krima 2014. godine.

Putin na samitu G8 2013. godine Foto: Tanjug/AP

Fotografije sa samita G7 ove godine pokazuju lidere istih vlada, ali bez Putina.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisustvovao je samitu G7 tokom vikenda u Japanu, gde je zatražio globalnu podršku za okončanje rata u Ukrajini na osnovu plana Kijeva, navodeći da je to "očigledno izraz racionalnosti".

"Uvek delujemo praktično štiteći naše vrednosti. I ukrajinska 'formula mira' je očigledan izraz racionalnosti. Zahvaljujem vam što podržavate našu formulu", rekao je Zelenski, a objavljeno je na njegovom sajtu.

U odvojenoj objavi na društvenim mrežama, Zelenski je naveo da je predstavio taj plan liderima G7 na samitu u Hirošimi. Zelenski je napisao na Telegramu da je Ukrajina sačinila "formulu mira" na način koji osigurava da svaka od tačaka bude podržana rezolucijama UN.

"Od Japana do arapskih zemalja, od Evrope do Latinske Amerike, nalazimo podršku za našu formulu", istakao je Zelenski.

(Telegraf.rs)