Osuđeni lopovi koji su izveli "pljačku veka" u muzeju u Drezdenu: Ukrali predmete vredne 113 miliona evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Policija je pronašla nakit uključujući dijamantima optočeni mač, ali postoji bojazan da ostatak ukradenog blaga nikad neće biti nađen

Foto: Tanjug/AP

Pet osoba proglašeno je krivim za krađu dragulja velike vrednosti iz Muzeja u Drezdenu 2019. godine.

Oni su ukrali predmete vredne 113 miliona evra. Policija je pronašla nakit uključujući dijamantima optočeni mač, ali postoji bojazan da ostatak ukradenog blaga nikad neće biti nađen.

Sud je izrekao nekoliko zatvorskih kazni — u rasponu od četiri godine i četiri meseca do šest godina i tri meseca — za pet članova berlinske organizovane kriminalne grupe Remo.

Oni su osuđeni za više krivičnih dela uključujući krađu, oštećenje imovine i namerno podmetanje požara.

Šesti osumnjičeni, koji je imao alibi i izjasnio se da nije kriv za učešće, oslobođen je optužbi.

Muškarci koji su svi članovi zloglasne kriminalne mreže, suočavaju se sa kaznom od četiri do šest godina zatvora, prenosi BBC.

Jedan od najvećih evropskih istorijskih muzeja "Zeleni trezor" u Drezdenu opljačkan je rano jutros, a lopovi su odneli kolekciju vrednu više od milijardu evra, saopštila je policija tada.

Ukradena je istorijska kolekcija antičkog nakita.

Detalji pljačke veka

Ova kriminalna banda iz Berlina posetila je pripremajući pljačku muzej nekoliko puta da bi hidrauličnom testerom isekli rešetke za prozoru, a potom ih zalepili i vratili.

Dvojica osumnjičenih su provalili u zgradu muzeja u ranim jutarnjim časovima. Uništili su vitrine sekirom i pokupili nakit iz 17. i 18. veka, koji je bio izložen.

Zgrabili su dijamante, dijamantske ruže, dijamantski nakit i bisere kraljica, koji su se nalazili u vitrini. Ukradene dragocenosti još nisu sve pronađene.

Inspektori veruju da je šestorka deo dobro organizovanog berlinskog Remo klana, koji se tereti za pljačku džinovskog zlatnika iz muzeja Bode 2017. godine

Šestorka je, veruje se, prethodno zapalila kutiju za struju u blizini zamka i jedan od svojih automobila u podzemnom parkingu jedne stambene zgrade. Osim toga, rešetka ulaznog prozora u muzej u prizemlju bila je danima ranije isečena, a zatim privremeno zalepljena - što je prošlo nezapaženo jer je ovaj prostor između zida i prozora u mrtvom uglu.

Šta se sve nalazi u muzeju?

Muzej u Drezdenu osnovao je Avgust II Jaki, saksonski knez iz 18. veka i u njemu se nalazi istorijski novac i nakit.

Srećom u ovom slučaju, jedna od najvrednijih stvaru, 41-karatni zeleni dijamant "Dresden Green" u trenutku pljačke bio je na "pozajmici" u Njujorku.

Osim toga, u muzeju se nalazi i figura Maora visoka 63 centimetra opkoljena smaragdima i 648-karatnim safirom koji je darovao ruski car Petar I.

Drugi vredni predmeti uključuju skulpturu indijskog kraljevskog dvora ukrašenu draguljima, izrađenu od zlata, srebra, emajla, dragog kamenja i bisera.

Muzej je izgrađen iznova iz korena nakon bombardovanja Drezdena u Drugom svetskom ratu. Neke predmete su uzele sovjetske trupe 1945, ali su ih kasnije vratile.

Tokom Hladnog rata bio je izložen samo deo zbirke kada je Drezden bio deo komunističke Istočne Nemačke.

(Telegraf.rs)