Misterija apartmana "Princ Aleksandar": Noćenje košta kao prosečan auto, da li je zaista bio deo Jugoslavije?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ekipa portala Telegraf, posetila je apartman u luksuznom hotelu "Kleridžiz", koji već godinama i nosi ime po prestolonasledniku Aleksandru

Foto: M. Milutinović, Antonio Ahel/ATAImages

Ekipa portala Telegraf posetila je u Londonu apartman hotela "Kleridžiz" u kom je rođen prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Godinama postoji dilema, da li je ovaj "kraljevski" apartman zaista bio jugoslovenska teritorija na jedan dan, a mi smo želeli da od rukovodstva hotela, ali i prestolonaslednika lično, saznamo šta je istina.

Prema zvaničnoj verziji priče, tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil je 17. jula 1945. godine apartman 212 u hotelu proglasio teritorijom Jugoslavije, ali samo na jedan dan.

Tako je princ Aleksandar, sin kralja Petra Drugog, koji je u to vreme bio u egzilu, mogao da bude rođen na tlu svoje domovine i da odmah po rođenju dobije titulu prestolonaslednika.

Tog jula teritorija Jugoslavije bila je na 24 sata za 175 kvadratnih metara veća, a Velika Britanija manja. Velika masivna drvena vrata bila su međunarodna granica između dve države koje se do tada nisu graničile, a osoblje hotela pripremalo je hranu u jednoj, a služilo u drugoj zemlji bez da su promenili adresu na kojoj su radili.

Priča o ovom hotelskom apartmanu može se naći na zvaničnom sajtu Karađorđevića i hotelskim dokumentima.

Kralj Petar i kraljica Aleksandra, koji su od nemačke okupacije Jugoslavije 1941. godine živeli u Londonu, želeli su da njihovo prvo dete Aleksandar, budući kralj Jugoslavije, bude rođen na teritoriji zemlji kojom će jednog dana vladati.

Britanski premijer je tada ponudio da se apartman u hotelu u kom je kraljevska porodica boravila proglasi na jedan dan teritorijom Jugoslavije kako bi ispunio Petrovu želju.

Iako i porodica Karađorđević i rukovodstvo hotela tvrde da je ovaj podatak tačan, novinari koji su pre nekoliko godina istraživali ovu temu, nisu pronašli dokaze koji potvrđuju ovu teoriju.

Tvrde da se dogovor ne spominje ni u Hansardu, službenom zapisniku debata u britanskom parlamentu, ni u Čerčilovoj biografiji, ni u dnevnicima privatnog sekretara britanskog kralja Džordža VI, koji je, inače, bio kum princu Aleksandru Karađorđeviću.

Foto: M. Milutinović

Ekipa portala Telegraf, posetila je ovaj apartman u luksuznom hotelu "Kleridžiz", koji već godinama i nosi ime po prestolonasledniku Aleksandru.

On je u izjavi za naš portal potvrdio da je nedavno boravio u ovom hotelu.

"Prava je koincidencija što me sada pitate o tome, pošto sam u hotelu "Kleridžiz“ bio veoma skoro, pre nešto više od mesec dana, 31. marta. Princeza Katarina i ja smo tad prisustvovali dobrotvornoj gala večeri koju je organizovala humanitarna organizacija Lajflajn Velika Britanija, čiji je pokrovitelj moja supruga već 30 godina. Događaj je bio jako lep i posećen, organizovan radi prikupljanja pomoći za dečije bolnice u Srbiji. Došla je i naša ambasadorka u Velikoj Britaniji, Nj.E. g-đa Aleksandra Joksimović, kao i Nj.E. g-din Edvard Ferguson, koji će biti sledeći ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji. Bila je to lepa prilika da se okupimo i učinimo nešto dobro za našu zemlju. Istom prilikom, a dan pre samog događaja, posetio sam i apartman 212, i da, u pravu ste, zaista je proglašen jugoslovenskom teritorijom na dan mog rođenja. U apartmanu sam dao kraći intervju za dokumentarni film koji se sprema, i smatrali smo da bi mesto gde sam rođen bilo veoma prikladno za to", rekao je prestolonaslednik za Telegraf.

Luksuzni apartman nosi ime po prestolonasledniku

Apartman "Prince Alexander", nalazi se na drugom spratu hotela, ali nakon renoviranja nosi broj 214, a ne 212 kao ranije. Veličine je 175 kvadra, ima dva kraljevska kreveta, zasebnu dnevnu sobu sa trpezarijom, prostrani hodnik, kupatilo sa zasebnom kadom i tušem i toalet za goste. Predviđeno je da u njemu mogu da spavaju maksimalno četiri osobe.

Foto: M. Milutinović

S obzirom na to da je namenjen gostima sa "dubljim džepom", na svakom koraku nalaze se kitnjasti detalji, ogromne zavese, dok po podu sve vreme gazite po tepihu koji je ručno izrađen.

Po ulasku u apartman nalazi se prostrani hodnik koji vodi do velike dnevne sobe u kojoj centralni deo zauzimaju klavir "Gilbert & Sullivan", kao i dva troseda i fotelja na kojima su ručno vezeni jastuci sa grbom Jugoslavije.

U dnevnoj sobi nalazi se i nekoliko komoda od čistog drveta, veliki mermerni kamin, drveni radni sto i kristalni luster.

Spavaća soba u kojoj je prestolonaslednika rodila majka Aleksandra nalazi se odmah pored dnevne sobe. U njoj dominira veliki "kraljevski" krevet, ormari koji su ugrađeni u ceo jedan zid, kamin i veliki LCD televizor. Glavna spavaća soba poseduje i zasebno kupatilo koje poseduje zasebnu kadu i tuš kabinu koja može da se pretvori u saunu. Celo kupatilo urađeno je u svetlosivom mermeru.

Noćenje u ovom apartmanu košta oko 10.000 dolara, ukoliko odsednete u ovom apartmanu na raspolaganju će vam 24 sata dnevno biti vaš lični batler, a u cenu je uključen i besplatan prevoz do aerodroma.

Osoblje hotela s kojim smo imali prilike da porazgovaramo tokom obilaska apartmana odalo nam je tajnu da prestolonaslednik kada boravi u Londonu obavezno odseda u ovom apartmanu.

Aleksandar Karađorđević za naš portal kaže da ga za ovaj hotel vežu jako lepa sećanja, ali jedan događaj je želeo posebno da izdvoji.

"Podeliću sa vama jedan veoma poseban događaj za mene, koji se desio u „Kleridžizu“, pored rođenja, naravno. Moja supruga je 1995. godine organizovala proslavu mog pedesetog rođendana u ovom hotelu, a došao je veliki broj naših prijatelja, uključujući i brojne članove kraljevskih porodica Evrope, kao i moju pokojnu kumu, Nj.V. Kraljicu Elizabetu II. Cela proslava bila je veoma radosna za mene, sećam se da su moji sinovi još bili dečaci, veoma uzbuđeni što su tu, Petar kao najstariji drži govor... Takođe, pokojna Kraljica je pričala sa mnom, plesali smo, i sećam se da me je pitala koja je moja rođendanska želja, a ja sam odgovorio: "Da budem kod kuće, sa svojim narodom, u svojoj zemlji", rekao je on.

Ta želja mu se ostvarila tačno šest godina kasnije, na 56. rođendan, 2001. godine, kada se sa porodicom konačno vratio u Srbiju.

(Telegraf.rs)