IFIMES o izborima u Albaniji: Biranje između narko kartela ili parlamentarne republike?

Vreme čitanja: oko 3 min.

IFIMES navodi da je Albanija postala izvorište kanabisa i matična baza za organizovane kriminalne grupe koje ilegalno prebacuju droge iz zemalja izvora na evropska tržišta

Foto ilustracija: Shutterstock

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane uradio je analizu aktuelne političke situacije u Albaniji povodom lokalnih izbora 14. maja uz naslov "Lokalni izbori u Albaniji: Izbor između narko kartela i/ili parlamentarne republike?".

U analizi objavljenoj na sajtu IFIMES-a se navodi da se, iako se radi o lokalnim izborima na kojima ne učestvuju čelnici vodećih političkih stranaka, ključno predizborno nadmetanje odvija između čelnika Socijalističke partije i aktuelnog premijera Edija Rame i koalicije Zajedno pobjeđujemo-BF, koju predvode dva veterana albanske politike i bivša albanska predsednika Sali Beriša i Iljir Meta, prenosi Tanjug.

Dodaje se da istraživanja javnog mnenja pokazuju popriličnu izjednačenost između Socijalističke partije i koalicije "Zajedno pobjeđujemo".

Institut se u analizi bavi i navodnom povezanošću albanskog premijera Edija Rame sa narko-biznisom.

- Kada je Rama pokrenuo policijsku akciju uništenja sela Lazaret, koji je bio centar narko biznisa, očekivao se konačni obračun sa narko biznisom. Kasnije se pokazalo da je taj biznis stavio pod kontrolu sam Rama i umesto reformi i razvoja te dalje demokratizacije države pokrenuo je proces 'kanabizacije Albanije - ističe se u tekstu IFIMES.

Dodaje se da znatan deo obradivih površina u Albaniji nalazi pod kanabisom, a da je taj posao u rukama političko-kriminalnih struktura.

IFIMES navodi i da je Albanija za vreme premijerskog mandata Rame postala "kriminalno utočište za kriminalce iz Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike".

- Olakšavajuća okolnost za kriminalne strukture je bezvizni režim sa EU, što kriminalcima omogućava slobodno kretanje i poslovanje te enormne zarade u trgovini narkoticima i trgovini ljudima - kaže se u analizi.

Pozivajući se na izveštaj "International Narcotics Control Strategy Report", IFIMES navodi da je Albanija postala izvorište kanabisa i matična baza za organizovane kriminalne grupe koje ilegalno prebacuju droge iz zemalja izvora na evropska tržišta.

- Albanski kanabis se šalje u Tursku i razmenjuje za heroin i kokain, koje albanski državljani krijumčare širom Evrope. Albanske vlasti registrovale su porast zaplene kokaina 2021. godine preko luke Drač prvenstveno u pošiljkama banana iz Ekvadora. Albanska policija učestvovala je u nekoliko međudržavnih operacija za provođenje zakona 2021. godine, albanski državljani, između ostalih, uhapšeni su u Grčkoj, Italiji, Španiji i Holandiji - navodi se u izveštaju.

IFIMES navodi da analitičari smatraju da predstojeći lokalni izbori u Albaniji prevazilaze karakter i važnost lokalnih izbora, jer predstavljaju šansu da se krene u, kako pišu autori, konačni obračun sa režimom Edija Rame i dekriminalizacijom Albanije.

Savezništvo Salija Beriše i Iljira Mete kroz koaliciju Zajedno pobjeđujemo okuplja opozicione političke snage i predstavlja masovni pokret nezadovoljnih građana Albanije, da krenu u borbu za konačan obračun sa narko kartelom, kriminalom i korupcijom, napominju autori.

- Lokalni izbori predstavljaju svojevrsni izbor za građane Albanije, da li žele da imaju narko kartel koji će vladati državom i/ili parlamentarnu republiku, koja je građanima u poslednjih 10 godina uglavnom bila uskraćena ili ukradena. Izbori moraju biti transparenti, slobodni i pošteni bez kupovine glasača i glasova iz 'crnih fondova', koji su osigurani prljavim novcem od narko biznisa i trgovine ljudima, jer prihodi od narko biznisa premašuju visinu albanskog državnog budžeta - navodi se na sajtu IFIMES.

Autori konstatuju da se politički koncept održavanja na vlasti Edija Rame temelji na "kupovini glasova i zastrašivanju", a za te namene ima "neograničene količine novca sumnjivog porekla i represivni aparat".

Na lokalnim izborima pravo glasa ima 3.650.550 birača na 5.211 biračkih mesta.

Učestvuje 48 političkih partija sa 23.788 kandidata, od kojih 144 pretenduje na poziciju predsednika opština, a među njima je i 15 žena.

(Telegraf.rs)