Šef imigranske službe na optuženičkoj klupi: U požaru poginulo 40 migranata, nije učinio ništa da ih spasi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimci nadzornih kamera pokazuju kako se stražari šetaju dok se vatra širi u kampu

Foto: Tanjug/AP

Šef Agencije za imigraciju Meksika Fransisko Gradunjo naći će se na optuženičkoj klupi zbog toga što nije ispunio svoje obaveze da zaštiti migrante kada je 40 njih poginulo u požaru u graničnom pritvorskom centru u martu ove godine.

Migranti iz Centralne i Južne Amerike umrli su iza rešetaka od udisanja dima koji je ispunio njihovu ćeliju, podseća BBC.

Snimci nadzornih kamera pokazuju kako se stražari šetaju dok se vatra širi i ne otvaraju zaključana vrata ćelije.

Gardunjo (74) je najviši državni zvaničnik optužen u vezi sa ovim požarom.

On će ipak ostati na slobodi tokom postupka ali će morati redovno da se javlja nadležnim organima.

Njegov advokat, Rodolfo Peres, rekao je AP da će pokušati da postigne sporazum o isplaćivanju reparacija članovima porodica žrtava da bi se izbeglo suđenje.

Federalni tužioci su naveli da je Gardunjo odgovoran za bezbednost imigracionih objekata u zemlji i da postoje dokazi da je znao da u pritvorskom centru u Sijudad Huarezu nedostaju osnovne bezbednosne mere, ali da nije učinio ništa da to promeni.

Sudija je odbio zahtev tužioca da Gardunjo bude smenjen sa funkcije.

Gardunjovi advokati su rekli da je za bezbednost u tom objektu odgovorna privatna firma, a ne vladini zvaničnici. Sedam drugih službenika zaduženih za imigraciju takođe je optuženo, uključujući i jednog koji se suočava sa istim optužbama kao i Gardunjo.

Ostalih šest, uključujući penzionisanog vojnog zvaničnika koji je bio predstavnik agencije za imigraciju u državi Čivava, gde se nalazi Sijudad Huarez, optuženi su za ubistvo i nanošenje povreda zbog propusta.

Migrant je navodno podmetnuo požar u pritvorskom centru u Sijudad Huarezu 27. marta, kada je poginulo 40 migranata, a povređeno više od 20.

(Telegraf.rs)