Američka nuklearna podmornica stigla na Guam: Krenula ka Južnoj Koreji posle četiri decenije?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednici SAD i Južne Koreje prethodno su dogovorili sporazum o međusobnoj odbrani

Foto: Tanjug/AP

Nuklearna podmornica američke ratne mornarice stigla je nedavno na ostrvo Guam u Pacifiku, što bi moglo da bude prvo putovanje takve podmornice ka Južnoj Koreji posle 40 godina, a u okviru nedavnog sporazuma Seula i Vašingtona.

Podmornica "USS Mejn" je nakratko stala u Guam 18. aprila, saopštila je američka mornarica na Tviteru. Ova logističko pristajanje, kako se navodi, odražava rešenost i posvećenost SAD Indo-pacifičkom regionu.

Predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kolega Jun Suk Jeol postigli su sporazum kojim se Seulu daje veća uloga u planiranju nuklearnog odvraćanja Severne Koreje.

Sporazum je deo takozvane Vašingtonske deklaracije, objavljene u sredu, dok je predsednik Džo Bajden bio domaćin predsedniku Južne Koreje Junu Suk Jeolu u državnoj poseti povodom 70. godišnjice bilateralnih odnosa i razgovarali o budućim odnosima saveznika.

"Naš sporazum o međusobnoj odbrani je gvozdeno čvrst, a to uključuje našu posvećenost produženom odvraćanju", rekao je Bajden tokom konferencije za štampu u Beloj kući sa Junom, misleći na sporazum iz 1953. potpisan na kraju Korejskog rata koji obavezuje Vašington da pomogne Južnoj Koreji u odbrani, posebno od Severne Koreje.

Portparol Pentagona Pet Rajder odbio je da precizira kada će prvi put podmornica sa nuklearnim oružjem posetiti Južnu Koreju, ali je dodao da će predstojeća poseta biti izvedena sa podmorniom klase Ohajo.

(Telegraf.rs)