Ovo je dron koji je imao zadatak da ubije Putina?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode, dok se ukrajinska i ruska strana još uvek nisu oglasile povodom ovih spekulacija

Foto: Tanjug/AP

Agenti ukrajinske tajne službe pokušali su da ubiju ruskog predsednika Vladimira Putina dronom kamikaza natovarenim eksplozivom, ali je njihova strogo tajna misija propala nakon što se bespilotna letelica srušila nekoliko kilometara od njihove mete, navodi nemački Bild u istraživanju.

Telegraf nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode, dok se ukrajinska i ruska strana još uvek nisu oglasile povodom ovih spekulacija.

Ukrajinske službe su navodno u nedelju iz Ukrajine lansirale dron UJ-22, napunjen sa 17 kilograma eksploziva, sa ciljem da dođe do novoizgrađenog industrijskog imanja u blizini Moskve koji je Putin trebalo da poseti, tvrdi nemački list Bild.

Ali pre nego što je smrtonosni dron stigao do industrijskog parka Rudnevo sa navodnom misijom da ubije ruskog lidera, srušio se samo nekoliko kilometara od lokacije, tvrdi Bild pozivajući se na tvit ukrajinskog aktiviste Jurija Romanenka.

Romanenko, koji tvrdi da ima bliske veze sa kijevskim obaveštajnim službama, naveo je da su agenti ukrajinske tajne službe dobili informacije o Putinovom očiglednom putovanju na industrijsku lokaciju i da su odlučili da pokrenu smrtonosni dron u pokušaju da ubiju predsednika.

On tvrdi da je dron UJ-22 sa 17 kilograma C4 eksploziva, koji se srušio u selo Voroskogo, udaljeno oko 20 kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo, bio onaj koji su ukrajinske snage pokrenule kao deo pokušaja atentata.

"Putine, smo sve bliže. Svi su videli vest o dronu koji je doleteo u Moskvu, a nije eksplodirao? Dakle, ovaj dron je leteo sa razlogom. Prošle nedelje naši obaveštajci su dobili informaciju o Putinovom odlasku u industrijski park u Rudnevu. Shodno tome, poleteo je naš dron kamikaza, koji je proleteo kroz sve PVO Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka", napisao je Romanenko, prenosi Bild.

Dron UJ-22 se u nedelju srušio u blizini sela Vorokogo, a slike su objavljene na društvenim mrežama, uključujući Telegram, na kojima se vidi uništena bespilotna letelica u šumi u blizini Moskve.

Bild, pozivajući se na Romanenka, tvrdi da je dron trebalo da se sruši u industrijski park Rudnevo i da ubije Putina, koji se navodno očekivao na licu mesta u nedelju.

Putinov lični dopisnik Kremlja Pavel Zarubin rekao je u nedelju ujutro da predsednik planira da "poseti industrijski park u Moskvi". Kada tačno poseta treba da bude, nije rekao.

Na društvenim mrežama u nedelju prolaznici su objavili fotografije iz industrijskog parka Rudnevo, na kojima se vidi travnjak ispred glavne zgrade, a koji se navodno spremao za Putinov dolazak.

Međutim, nejasno je da li je šef ruske države želeo da poseti industrijski park u nedelju ili tek u ponedeljak - iz bezbednosnih razloga, Putinove posete se ponekad sprovode dan pre nego što budu najavljene.

Prema pisanju Bilda, Putin navodno do danas nije bio u poseti parku.

"Ruski predsednik Vladimir Putin radi u Kremlju. Šef države ne planira nikakve veće javne događaje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak.

(Telegraf.rs)