U Singapuru pogubljen čovek zbog kilograma marihuane: Porodica nije gubila nadu u spas do poslednjeg trenutka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aktivisti tvrde da je on samo jedan u nizu sličnih slučajeva u Sudanu koji se samostalno brane jer nemaju mogućnost da dođu do advokata

Vlasti u Singapuru pogubile su čoveka zbog učestvovanja u zaveri za krijumčarenje jednog kilograma kanabisa, ignorišući proteste širom sveta.

Aktivisti su tokom protesta tvrdili da on nije imao pun pristup svom advokatu, kao ni adekvatnog prevodioca, a Komesarijat UN za ljudska prava pozvao je da se što pre preispita ovaj slučaj.

Tangaraju Supiah (48) je 2018. godine osuđen na smrtnu kaznu, nakon što je sud utvrdio da je on vlasnik broja telefona koji je korišćen za koordinaciju prilikom pokušaja trgovine drogom. Singapurska zatvorska služba potvrdila je da je on pogubljen u zatvorskom kompleksu Čangi.

Kritičari su navodili brojne zabrinutosti u vezi s postupanjem u njegovom slučaju.

Tvrdili su da ga je policija ispitivala bez pravnog savetnika. Dodatno, govorili su kako on govori tamilskim jezikom, dok ga je policija ispitivala na engleskom bez prevodioca.

On se u novembru prošle godine sam branio na sudu nakon što je podneo zahtev za reviziju svog slučaja.

Aktivisti tvrde da je on samo jedan u nizu sličnih slučajeva u Sudanu koji se samostalno brane jer nemaju mogućnost da dođu do advokata, piše BBC.

Njegova porodica snimila je video u kom su apelovali da neko učini nešto i spreči njegovu egzekuciju.

"Ubiće ga u 6 ujutru, a mi ćemo zadržati nadu do 5.55 ujutru. Moj ujak je jako dobar čovek, nije imao obrazovanje ni novac, ali je jako puno radio da bi se brinuo o nama", naglasila je.

Fil Robertson iz Human Rights Watch-a nazvao je pogubljenje nečuvenim.

Podsetimo, u Singapuru je tokom prošle godien pogubljeno 11 osoba zbog umešanosti u šverc droge.

(Telegraf.rs)