Zapad se priprema na to da Putin upotrebi "sva sredstva koja mu preostaju" u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvaničnici se spremaju za nuklearne pretnje i sajber napade kao deo ruskog odgovora na predviđenu kontraofanzivu

Foto: Tanjug/AP

Zapadni lideri se spremaju da Vladimir Putin upotrebi "sva sredstva koja mu preostaju", uključujući nuklearne pretnje i sajber napade kao odgovor na očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu protiv Rusije.

Britanski zvaničnici na samitu ministara spoljnih poslova G7 u Japanu rekli su da očekuju da će Rusija uzvratiti i "mora biti spremna" na ekstremnu taktiku dok pokušava da zadrži ukrajinsku teritoriju.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvede rekao je prošlog meseca da je Moskva spremna da Ukrajinci uzvrate udarac, upozorivši da će njegova zemlja upotrebiti "apsolutno svako oružje" ako Kijev pokuša da povrati Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Činilo se da je u Moskvi bilo priznanja da bi se njene snage mogle uskoro naći u defanzivi u Ukrajini, jer se činilo da ruska zimska ofanziva usporava.

Ruska nuklearna retorika ujedinila je ministre G7, koji su izdali saopštenje posle njihovog dvočasovnog sastanka u ponedeljak, osuđujući pretnje kao "neprihvatljive" i kritikujući Putinov plan da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Zvaničnici G7 rekli su da je došlo do otvorene razmene gledišta u razgovorima o pristupu ukrajinskom konfliktu, uključujući i "buduće izglede" za okončanje rata, za koji je Riši Sunak rekao da će se na kraju naći za pregovaračkim stolom, prenosi Guardian.

Međutim, izvori Forin ofisa sugerisali su da bi jedini način da se konačno reši sukob bio da Putin povuče svoje trupe sa Krima i da zapad Kijevu da alate da završi posao.

Grupa G7 je rekla da "deklaracije nepokolebljive podrške" nisu dovoljne i da "akcije i dalje ne odgovaraju retorici" u odrazu vojnih procena u evropskim prestonicama i Vašingtonu.

U odvojenim razgovorima u Japanu, zemlje G7, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Japan i Francusku, formirale su savez za razvoj zajedničkih lanaca snabdevanja nuklearnim gorivom, sa ciljem da istisnu Rusiju sa međunarodnog tržišta nuklearne energije.

(Telegraf.rs)