Tajni dokumenti otkrili detalje velikog incidenta: U novembru smo bili blizu Trećeg svetskog rata?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od zvaničnika koji je obavešten o susretu opisao je ovu situaciju kao vrlo zastrašujuću

Foto: Shutterstock

Ruski borbeni avion ispalio je projektil na avion britanskih snaga (RAF) s posadom iznad Crnog mora u novembru prošle godine, što je moglo da dovede do eskalacije sukoba, piše u tajnim obaveštajnim podacima koji su prošle nedelje procurili u javnost.

Ono što bi moglo potencijalno da dovede do eskalacije sukoba za dlaku je izbegnuto nakon što se jedan od pilota zakačio na RAF RC-135 Rivet Joint, koji ima do 30 članova posade.

Ruski avion je leteo iznad Crnog mora kada je njegov pilot verovao da ima dozvolu za pucanje, navodi se u tajnom izveštaju američke obaveštajne službe.

Prošle godine ministar odbrane Ben Volas otkrio je neke detalje ovog incidenta. On je tada za lansiranje rakete okrivio "tehnički kvar" na lovcu Su-27.

Međutim, kada su se pojavili novi detalji ovog incidenta bačeno je novo svetlo na ovaj slučaj.

Dokumenti pokazuju da su u svom izveštaju o incidentu, zvaničnici američke odbrane tvrdili da je ruski pilot pogrešno protumačio šta mu je govorio radarski operater na zemlji

Mislio je da ima dozvolu da puca, usresredio se na špijunski avion, a zatim je lansirao projektil tokom incidenta 29. septembra.

Na sreću, sistem koji je trebalo da lansira projektil je pokvaren, pa je navodno na taj način izbegnut veći incident.

Foto: Profimedia

Jedan od zvaničnika koji je obavešten o susretu opisao je ovu situaciju kao vrlo zastrašujuću.

Tada je ministar odbrane rekao poslanicima kako je nenaoružani "RAF Rivet Joint" bio u rutinskoj patroli u međunarodnom vazdušnom prostoru u septembru kada su ga pratila dva borbena aviona Su-27.

Volas je zatim otkrio da je tokom 90-minutne interakcije blizu obale Ukrajine jedan od Su-27 ispalio projektil u blizini britanskog aviona.

Tokom vikenda The Washington Post je objavio da se u poverljivim dokumentima incident spominje kao "skoro obaranje UK RJ", što je naziv borbenog aviona.

Ministarstvo odbrane je, međutim, oštro demantovalo navode o incidentu koji su otkriveni u dokumentima

"Značajan deo sadržaja ovih izveštaja je neistinit i izmanipulisan, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

RAF RC-135V upija neprijateljske signale i dobio je nadimak "nuk njuškalo" zbog svoje sposobnosti da detektuje čak i radijaciju.

Britanci koriste avione sa četiri motora za elektronski nadzor nad neprijateljskim ciljevima praćenjem signala sa radara i drugih sistema.

Nova otkrića o incidentu dolaze nekoliko nedelja nakon što je oboren američki dron dok je leteo iznad Crnog mora u blizini Krima i ukrajinske linije fronta.

Ruski mlaznjak Su-27 udario je u propeler drona "MK-9 Reaper", a zatim se srušio u more.

(Telegraf.rs)