Internetom se šire jezivi snimci iz Bahmuta: Na njima se navodno vide obezglavljeni ukrajinski vojnici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako je sudeći po snimku dvojici vojnimka su navodno odsečene i ruke

Foto: Tanjug/AP

Pro[le nedelje su na društvenim mrežama počela da kruže dva videa koji navodno prikazuju obezglavljene ukrajinske vojnike.

Čini se da su na snimcima prikazana dva različita događaja, jedan je snimljen nedavno, dok drugi, zbog lišća koje se vidi na zemlji, deluje kao da je snimljen tokom leta, piše CNN.

Prvi video, koji je 8. aprila objavljen na proruskom kanalu na društvenim mrežama, navodno su snimili ruski plaćenici iz grupe Vagner, a navodno prikazuje obezglavljena tela dvojice ukrajinskih vojnika kako leže na tlu pokraj uništenog vojnog vozila. U videu se čuje glas vojnika koji je izmenjen kako bi se sprečila identifikacija.

"Oklopno vozilo je sjeb*la mina", kaže glas koji govori ruski jezik.

On očigledno misli na tela na tlu, a dok se smeje nastavlja da priča.

"Ubili su ih. Neko im je prišao. Prišli su im i odsekli im glave", govori navodni ruski vojnik.

Ako je sudeći po snimku dvojici vojnika su navodno odsečene i ruke.

Ruski profili na društvenim mrežama kažu da je video snimljen u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, koji je poprište najžešćih borbi u ratu već nekoliko meseci, a u kojima Vagnerovi borci aktivno učestvuju. Lokacija videa nije nezavisno potvrđena.

Drugi video, koji je objavljen na Tviteru i jako je zamućen, izgleda kao da je snimljen tokom leta zbog količine lišća na tlu, piše CNN.

Navodno prikazuje ruskog borca koji koristi nož kako bi odrezao glavu ukrajinskom vojniku. Glas na početku videa sugeriše da je žrtva možda još bila živa kada je napad počeo.

Ubrzo nakon što su se snimci pojavili Andrij Jermak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, tvitao je: "Za sve će se odgovarati."

U ponedeljak je Institut za proučavanje rata (ISW) rekao da Vagnerovci "navodno nastavljaju da čine ratne zločine odrubljivanjem glava ukrajinskim vojnicima u Bahmutu", pozivajući se na fotografiju koja je podeljena na proruskim društvenim mrežama na kojoj se vidi nešto što je izgledalo kao glava postavljena na šiljak.

ISW tvrdi da se i u ovom slučaju radi o ukrajinskom vojniku. Oni su takođe objavili da su slični incidenti primećeni u Popasni, u regiji Lugansk, gde su Vagnerove trupe takođe delovale ranije tokom rata.

Neki proruski kanali na društvenim mrežama sugerišu da su ukrajinske snage odgovorne za odrubljivanje glava u pokušaju da se prikrije identifikacija tih ljudi.

Sličnu tvrdnju je u januaru izneo i šef Vagnera Jevgenij Prigožin nakon što su njegovi borci objavili da su pronašli tela s odsečenim rukama i glavama blizu Bahmuta.

(Telegraf.rs)