Novi detalji iz procurelih američkih dokumenata: Egipat tajno planirao naoružavanje Rusije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednom dokumentu, Sisi govori zvaničnicima da pošiljku i masovnu proizvodnju oružja drže tajnom, kako bi "izbegli probleme sa Zapadom"

Foto: Tanjug/AP

Američki dokumenti koji su procurili u javnost govore o tajnim pregovorima o oružju između Egipta i Rusije, a egipatski predsednik Abel Fatah El Sisi navodno je planirao da Kremlju obezbedi desetine hiljada raketa.

The Washington Post je dobio seriju poverljivih fajlova objavljenih u februaru i martu na platformu za igre Discord. Jedan od dosijea sadrži detaljne razgovore između visokih egipatskih zvaničnika o prodaji oružja Rusiji.

U jednom dokumentu, Sisi govori zvaničnicima da pošiljku i masovnu proizvodnju oružja drže tajnom, kako bi "izbegli probleme sa Zapadom".

Tajni dokument od 17. februara sadrži diskusiju egipatskih zvaničnika o tome kako da snabdevaju svoje ruske kolege barutom i artiljerijom iz egipatskih fabrika, navodi Post.

Navodno se radi o 40.000 projektila.

Egipat je dugogodišnji američki saveznik i godišnje dobija više od milijarde vojne pomoći, dok takođe produbljuje odnose sa Moskvom pod vladavinom El Sisija, dodaje medij.

Otkriće do kojeg je prvo došao Post moglo bi da utiče na američko-egipatske odnose i potencijalno dovede do sankcija ako je Egipat zaista tajno snabdevao Rusiju oružjem.

Prošle nedelje je gomila poverljivih američkih dokumenata procurila na internet, otkrivajući nove bore o ruskoj kampanji u Ukrajini i ključne detalje o ukrajinskoj vojsci.

Još uvek nije poznato ko je objavio dokumente, što bi moglo da izazove ozbiljnu zabrinutost za SAD, jer neki dokumenti uključuju poverljive analize o Kini, detalje o ruskim i ukrajinskim strategijama u ratu i informacije o poverljivim izvorima.

Ahmed Abu Zeid, egipatski ambasador u SAD i portparol ministarstva spoljnih poslova zemlje, rekao je za Post da se "stav Egipta od početka zasniva na nemešanosti u ovu krizu i na obavezi da održava jednaku distancu sa obe strane, istovremeno potvrđujući podršku Egipta Povelji UN i međunarodnom pravu u rezolucijama Generalne skupštine UN".

"Nastavljamo da pozivamo obe strane da prekinu neprijateljstva i postignu političko rešenje putem pregovora", rekao je on.

Američki bezbednosni zvaničnici rekli su za Post da se čini da se dogovor o oružju nikada nije materijalizovao u proteklim mesecima.

(Telegraf.rs)