Kako je izgledao podzemni zatvor u kom je Fricl ćerki napravio 7 dece: Iza tajnih vrata 24 godine trpela horor

Vreme čitanja: oko 4 min.

Otac iz pakla detaljno je osmislio podzemni zatvor za svoju ćerku

Foto: Mark St George / Shutterstock Editorial / Profimedia

Austrijski najpoznatiji kriminalac i monstrum Jozef Fricl u novoj šokantnoj knjizi piše da je "dobar čovek" koji prima stotine ljubavnih pisama od svojih fanova.

Fritzl, koji je zatvorio i seksualno zlostavljao svoju ćerku Elizabet, 2009. godine je osuđen na doživotni zatvor zbog incesta, silovanja, prisile, lažnog zatvaranja i ubistva iz nehata jednog od svojih sinova.

Njegova ćerka Elizabet nestala je 1984. godine kad joj je bilo 18 godina, a tek 26. aprila 2008. otkrivena je u tajnom podrumu ispod očeve kuće u austrijskom Amštetenu.

Osvrćući se na svoje zločine koji su zgrozili ceo svet, Fricl je u knjizi napisao:

"U početku je to bila samo igra uma koju sam igrao. Ali navikao sam se. Ideja, koja mi se pre činila tako apsurdnom, tako monstruoznom, dobila je oblik... Jednog dana znao sam šta moram da učinim. Trebalo je samo da sačekam pravu priliku... A onda je došlo to vreme, bilo je kišno, subotnje jutro kad je misao postala akcija", napisao je on.

Otac iz pakla detaljno je osmislio podzemni zatvor za svoju ćerku. Na ulazu su bila teška metalna vrata koja je sakrio iza police u svojoj radnoj sobi, a ista su mogla da se otvore samo pomoću njemu poznate tajne šifre bez ključa. Elizabet je slagao da su vrata pod električnim naponom i da će biti ubijena ako pokuša da pobegne.

"Sledećeg jutra otišao sam u policiju i prijavio nestanak osobe. Jedan policajac sve je pažljivo zabeležio i rekao: "Ona ima više od 18 godina i može da radi šta hoće", ovako Fricl opisuje početak ćerkinog života u zatočeništvu, prenosi Daily Mail.

Ostavljao ih same u podrumu dok je bio na odmoru

Elisabet je, tvrdi dalje, naterao da napiše pisma svojoj majci u kojima joj objašnjava da treba da provede neko vreme daleko od kuće, a on je komšijama rekao da je ćerka pobegla i pridružila se kultu.

"Nije mi bilo lako. U glavi su mi neprestano kružile misli o tome šta sam uradio. Stalno sam bio pod pritiskom. Nisam imao nikoga kome bih mogao da se poverim. Morao sam da gledam napred i nastavim putem koji sam odabrao. Terao sam sve svoje probleme od sebe, inače bih poludeo! Samo ponekad, kad sam bio sam, opsedale su me crne misli. Međutim, odmah sam ih potiskivao, odvraćao pažnju i razmišljao o nečem drugom", piše Fritzl u šokantnim memoarima.

Tokom boravka u podrumu Elizabet je Friclu rodila sedmoro dece, troje je ostalo u zatočeništvu s majkom, a jednog dečaka je nehotice ubio Fricl nekoliko dana nakon rođenja. Monstrum je njegovo telo odložio u peć za spaljivanje, a ostalo troje odgajao je sa svojom suprugom Rozmari.

Dok mu je ćerka bila u zatočeništvu, Fricl je čak odlazio na duge odmore (jedna od destinacija bila je i Tajland), ostavljajući svoje žrtve u podrumu bez struje, okružene pacovima, kanalizacijom i trulom hranom.

U knjizi se pohvalio i činjenicom da je otac odrasloga sina, koji je prema njegovim rečima, u tajnoj vezi sa ženom iz Gane koja je danas, tvrdi, ugledna advokatica.

Pišući knjigu, on se takođe požalio da mu je uskraćeno razumevanje, saosećanje, a možda i oproštaj.

Nedavno je zatražio premeštaj u normalan zatvor, međutim austrijski sudovi su to odbili. Silovatelj Fricl, inače bivši inženjer elektrotehnike, koji je pre šest godina promenio prezime u Majrhof, sada navodno boluje od demencije, međutim advokatica Astrid Vagner to negira.

"To nije istina, on je daleko od bespomoćnog starca. Pun je energije, ima snagu volje i odlučnost, nema kod njega ni traga od demencije", uverena je advokatica.

Fricl se u jednom odlomku knjige čak i požalio.

"Ja sam u biti dobra osoba i jednostavno ne mogu da razumem zašto je moja supruga odlučila da prekine svaki kontakt sa mnom", napisao je Jozef u knjizi.

Gde je sada Elizabet Fricl?

Elizabeta je 26. aprila 2008. godien uspela da pobegne iz podruma. U tom trenutku imala je 42 godine. Iskoristila je trenutak kada se jedno od dece onesvestilo, a Jozef je pristao da mu pruži medicinsku pomoć.

Kada je medicinsko osoblje stiglo, Elizabeta im je ispričala šta joj se dogodilo. Isto je ispričala i policiji, a njen otac Jozef je odmah uhapšen.

Nakon suđenja Elizabet je dobila novo ime, a njen novi identitet nikada nije saopšten.

Ona sada sa svoje šestoro dece živi u jednom austrijskom selu, a ni identitet njene dece, kao ni mesta gde se nalaze nije otkriveno.

Deca koja sada imaju između 20 i 34 godine, navodno su nakon izlaska iz podruma danima spavali s otvorenim vratima dok su imali terapije sa psihologom.

Kuća u kojoj su oni bili zatvoreni je pod konstantnim nadzorom kamera, a svaki stranac koji se pojavi u blizini kuće, može da očekuje da će vrlo brzo policija doći do njega i odvesti ga u pritvor.

(Telegraf.rs)