Maša iz Rusije koja je nacrtala antirane slike puštena iz sirotišta: Otac uhapšen, ne zna se gde je

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saopštenje je stiglo neposredno pre odluke suda o tome da li će ocu Marije Moskaljove oduzeti roditeljska prava zbog kritike rata u Ukrajini

Tanjug/AP

Rusku devojčicu žMašu koja je poslata u sirotište nakon što je u školi nacrtala antiratnu skicu njena majka s kojom nije želela da živi je odvela iz te ustanove, rekao je komesar za prava dece Kremlja, javlja "Gardijan". Njenom ocu, pak, moglo bi da bude oduzeto starateljstvo.

Komesarka za prava dece u Kremlju Marija Lvova-Belova rekla je da je upoznala majku devojčice, koja je dugo bila odvojena od muža i deteta.

Devojčica je ranije odbijala da živi sa majkom, ali se predomislila, pa ju je majka odvela kući, rekla je Lvova-Belova.

U slučaju koji je izazvao međunarodnu ogorčenost, otac 13-godišnje Marije Moskaljove osuđen je za diskreditaciju ruske vojske i osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, a njegova ćerka je poslata u sirotište.

Otac Aleksej Moskaljov (54) pobegao je iz kućnog pritvora neposredno pre izricanja presude prošle nedelje u gradu Jefremov južno od Moskve.

Dva dana kasnije priveden je u Belorusiji.

Ne zna se gde se on nalazi, ali sud u ruskom gradu Jefremovu treba u četvrtak da razmotri zahtev tužilaca da mu se oduzmu roditeljska prava.

Moskaljov je optužen zbog objava na društvenim mrežama u kojima se kritikuje rat u Ukrajini prema zakonu usvojenom nekoliko dana nakon što su ruske trupe izvršile invaziju na susednu zemlju u februaru 2022.

On je odbacio optužbe.

Prema rečima njegovog advokata i pristalica, Moskaljovljeve nevolje su počele nakon što je njegova ćerka u Jefremovskoj školi br. 9 nacrtala sliku na kojoj su projektili leteli iznad ruske zastave na ženu i dete. Na crtežu su takođe bile reči „Ne ratu“ i „Slava Ukrajini“.

Škola je pozvala policiju, devojčica je ispitana, a Moskaljov je kažnjen i na kraju krivično gonjen i osuđen zbog svojih objava na društvenim mrežama.

Slučaj je podvukao obim Kremljovog obračuna protiv neslaganja koji je nemilosrdno ciljao svakoga ko se usudio da kritikuje rat.

"Memorijal", jedna od najstarijih i najistaknutijih ruskih grupa za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2022. godine, proglasio je Moskaljova političkim zatvorenikom.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove zbog ratnih zločina navodnog deportovanja dece iz Ukrajine.

Ona je u sredu na sastanku UN govorila da su deca premeštena radi njihove bezbednosti i da Moskva radi sa međunarodnim organizacijama da ih vrati njihovim porodicama.

Britanija je blokirala internet prenos neformalnog sastanka Saveta bezbednosti UN, a njeno pojavljivanje izazvalo je bojkot, te su sednicu napustile diplomate iz SAD, Britanije, Albanije i Malte.

(Telegraf.rs)