Od rijaliti zvezde i predsednika SAD, do optuženičke klupe: Ovo je Tramp kakvog do sad nismo videli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tramp se sutra izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice

Foto: Tanjug/AP

Dok balskom dvoranom u Mar-a-Lagu odjekuje pesma "Bog blagoslovi ameriku", veliki broj pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa klicao je ispred vile. Ova scena podseća na većinu njegovih mitinga, međutim, okolnosti su sada potpuno drugačije.

Tokom svoje karijere bio je sve- od rijaliti zvezde, do predsednika najmoćnije države, ali ga onakvim kakav je bio juče, niko do sada nije video.

Samo šest sati pre stizanja u sud u Njujorku, Donald Tramp je defilovao ulicama Floride od svoje vile, do aerodroma gde se ukrcao u privatni avion za Njujork.

Namerno je odlučio da se ne pojavi pred kamerama na Menhetnu. On se juče u sudnici izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice između kojih i zbog falsifikovanja poslovnih podataka.

On je svoje reči potvrdio i u obraćanju nakon sletanja na Floridu. Mrzovoljni izraz na nlicu koji je imao tokom boravka u sudnici, zamenio je prkosnim, a optužbe protiv njega nazvao je smešnim.

"Nikada nisam mislio da bi se tako nešto moglo dogoditi u Americi. Jedini zločin koji sam počinio je da neustrašivo branim našu naciju od onih koji žele da je unište", rekao je Tramp pristalicama okupljenim u njegovoj kući u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi.

On je kritikovao rad tužilaštva, ali nije pozvao na nove proteste svojih pristalica, piše Sky news.

Sudija Huan Merčan, koji vodi slučaj protiv Trampa poručio je bivšem predsedniku da pripazi na svoju retoriku. Međutim, i pored svih ovih upozorenja, čini se da Tramp nije previše obraćao pažnju na njegove reči.

On je takođe "osuo paljbu" i po advokatu koji je pokrenuo ceo slučaj, nazivajući ga zlikovcem i poremećenim psihopatom.

Posebno je kritikovao rad specijalnog tužioca Džeka Smita zbog istrage u slučaju sa poverljivim dokumentima, koji su iznešeni u Mar-a-Lago, nakon što je Tramp napustio Belu kuću početokom 2021., i koga je nazvao "ludakom" nekoliko puta.

Usledila je tirada o drugim istragama sa kojima se suočava, raciji na Mar-a-Lago koja je otkrila poverljiva dokumenta, istrazi Džordžije o mešanju u izbore 2020. godine i navodima da je podsticao nasilje u Kapitolu 6. januara 2021. godine.

Neki su se pitali da li su već videli ovakvu Trampovu epizodu. Ako je Trampova želja da potkopa poverenje u američke institucije, ovaj govor nije bio skretanje sa toga.

"Ne mogu da nas tuku na glasačkoj kutiji, pa pokušavaju da nas tuku kroz zakon. To je zemlja u kojoj trenutno živimo, SAD su u haosu, Ne sumnjam da ćemo Ameriku ponovo učiniti velikom", poručio je Tramp.

Naravno, bivši predsednik je direktno potučen na glasačkoj kutiji, a razne istrage o prebrojavanju glasova širom zemlje nisu pronašli dokaze da su izbori pokradeni, kako on i njegove pristalice nastavljaju da tvrde.

(Telegraf.rs)