Ćerki Sonji hteli da obezbede bubreg za transplantaciju, način je šokantan: Sada će u zatvor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je legalno donirati bubreg, postaje krivično delo ako se delo nagradi novcem ili se stekne druga materijalna korist

Foto: Shutterstock

Senator iz Nigerije, njegova supruga i medicinski "posrednik" proglašeni su krivim zato što su skovali zaveru da trgovca sa pijace dovedu u Veliku Britaniju, da bi uzeli njegov bubreg.

Političar Ike Ekveremadu, njegova supruga Beatris i ćerka Sonja teretili su se da su skovali zaveru da mladića iz Lagosa prokrijumčare u Britaniju kako bi mu uzeli bubreg. Veruje se da je mladiću (21) ponuđena nagrada ako svoj bubreg donira Sonji. Operacija vredna 80.000 funti bila je zakazana u jednoj bolnici u Londonu.

Sud je odlučio da kazni i dr Obinu Obetu (50), za kojeg se u optužnici navodi da je bio "posrednik" u ovoj malverzaciji.

Sonja (25) je oslobođena optužbi.

Ovo je prvi slučaj da su optuženi osuđeni po Zakonu o modernom ropstvu za zaveru o vađenju organa.

Iako je legalno donirati bubreg, postaje krivično delo ako se delo nagradi novcem ili se stekne druga materijalna korist.

Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo je tvrdilo da je donatoru ponuđeno do 7.000 funti i obećan mu bolji život u Velikoj Britaniji.

Navodno donor nije razumeo, sve dok nije otišao na kliniku, da je tu doveden da bi mu izvadili bubreg.

Konsultant mu je rekao da ima "ograničeno razumevanje" oko toga zašto je doveden tamo, a donoru je vidljivo laknulo što mu je rečeno da neće biti operacije.

Muškarac je lažno predstavljen kao Sonijin rođak u neuspešnom pokušaju da ubedi lekare da sprovedu proceduru.

Senator i njegova supruga, kao i optužena doktorka sve vreme su negirali optužbe.

Žrtva uplakana ušla u policiju

Istraga o čitavom slučaju pokrenuta je kada je mladić pobegao iz Londona, a nakon četiri dana uplakan je ušao u policijsku stanicu u Stejnsu, gde je ispričao kroz šta je prošao.

Tokom suđenja saznalo se da su Ekveremadovi sve vreme tvrdili da je mladić rođak i da želi da donira bubreg njihovoj ćerki Sonji. Navodno su se prethodno prema mladiću odnosili kao prema robu.

Kada su u bolnici na kraju odbili da izvrše zahvat, porodica se navodno okrenula ka Turskoj i pokušala da nađe još potencijalnih donora.

Supružnici su uhapšeni prošle godine na aerodromu u Londonu po povratku iz Turske.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs)