Skandali tresu londonsku policiju: "Razvilo se seksističko, rasističko i homofobno ponašanje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izveštaj je naručen nakon ubistva Sare Everard, 33-godišnje devojke iz Londona koju je silovao i ubio policajac Vejn Kuzens koji ju je 2021. uhapsio pod lažnim izgovorom

Foto: Tanjug/AP

Londonska policija je dopustila da se u njenim redovima razvije seksističko, rasističko i homofobno ponašanje, upozorava u utorak novi nezavistan izveštaj u kojem se poziva na "opštu reformu" te ustanove koja je u krizi nakon niza skandala.

"Policija nije zaštitila svoje službenice i članove društva od policajaca porodičnih nasilnika i od onih koji su se koristili svojim položajem u seksualne svrhe", piše u izveštaju koji je objavljen u utorak na 363 stranice i u kojem se upozorava i na loše postupanje prema policajcima pripadnicima manjina, prenosi Hina.

Izveštaj je naručen nakon ubistva Sare Everard, 33-godišnje devojke iz Londona koju je silovao i ubio policajac Vejn Kuzens koji ju je 2021. uhapsio pod lažnim izgovorom. To je ubistvo potreslo Britance.

Foto: Met Police

"Met Police" - najveća policijska snaga u zemlji s više od 43.000 policajaca i drugih zaposlenih - poslednjih godina je umešana u niz skandala i polno uslovnog nasilja, što je podstaklo ozbiljnu krizu poverenja javnosti.

Autorka izveštaja Luiz Kejsi koja poziva na "temeljnu promenu", ocenjuje da je istraga bila "stroga, neumoljiva i nepristrana". Po njenim rečima, nasilje nad ženama i devojkama "nije se ozbiljno shvatalo u smislu raspoloživih sredstava i prioriteta".

Nakon slučaja Everard dogodili su se drugi skandali i izveštaji u kojima se upozoravalo na rasizam i seksizam u londonskoj policiji. Načelnica Kresida Dik pod pritiskom je dala ostavku početkom 2022.

Kriza poverenja se pogoršala kada je Dejvid Karik,  48-godišnji policajac u januaru priznao krivicu za 24 silovanja i za višestruko polno zlostavljanje 12 žena između 2003. i 2020. Žrtve je terorisao skrivajući se iza policijske značke.

Kejsi ujedno ističe da su žene koje rade u policiji "žrtve seksizma na dnevnoj bazi" i da je "homofobija čvrsto ukorenjena" u londonskoj policiji.

"Prihvatam njenu dijagnozu o rasizmu, mizoginiji i homofobiji u policijskim snagama te o sistemskim, upravljačkim i kulturnim propustima", reagovao je načelnik londonske policije Mark Roli, nudeći još jednom izvinjenje.

"Dokazi su porazni", rekao je pak gradonačelnik Sadik Kan.

(Telegraf.rs)