Kako su albanski narko bosovi osvojili tržište kokaina Britanije: Put vodi od Ekvadora

Vreme čitanja: oko 6 min.

Albanski organizovani kriminal kontrolište tržište kokaina u Britaniji

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Britanski Daily Mail objavio je istraživanje o tome kako albanske narko bande vode tržište kokaina u Ujedinjenom Kraljevstvu povlačeći poteze iz Ekvadora.

Poznati u lokalnim krugovima kao "Albos", mladi muškarci muškarci su dileri droge na dnu lanca u organizovanim kriminalnim grupama koje svakodnevno snabdevaju mušterije kokainom u Brajtonu i šire.

Povremeno dilerima se pridruže "asistent menadžeri" koji nadgledaju ilegalne operacije u vezi sa narkoticima u istočnom Saseksu.

Ali albanski kriminalni bosovi smešteni u Ujedinjenom Kraljevstvu koji stoje iza ovog kraje unosnog poduhvata pažljivo se trude da nikad ne kroče u grad niti da se druže sa svojim operativncima.

A pravi organizatori odnosno "mozak operacije", Albanci poput Dritana Redžepija poznatog pod nadimkom "kralj kokaina", nalaze se hiljadama milja daleko u Ekvadoru gde učestvuju u krvavom obračunu sa rivalskim mafijašima da obezbede monopol na snabdevanje Zapadne Evrope kokainom.

Britanski Dialy Mail sproveo je i istragu i napravio dokumentarni film pod nazivom "Albanski narkosi: Meci, krvoproliće i Britanija".

Tim povodom autor teksta novinar Stven Rajt i fotograf Džeji Vajsmen posetili su Ekvador kako bi istražili kako se takozvana balkanska mafija uspostavila tamo kao glavni dobavljač kokaina u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Britanska Nacionalna kriminalna agencija (NCA) navodi da albanski organizovani kriminal sada kontroliše tržište kokaina u svim većim gradovima i njihovoj okolini u Britaniji.

A potražna za njihovom ilegalnom robom raste. Tržište kokaina u prahu vredi dve milijarde funti imajući u vidu da je broj redovnih korisnika u Engleskoj i Velsu manji od milion, što je verovatno potcenjena cifra.

Za deset godina broj smrti vezanih za kokain porastao je sedam puta i 2021. godine bio je rekordnih 840. To ne uključuje desetine hiljada onih koji imaju fizičke i mentalne zdravstvene probleme zbog konzumiranja droge.

Tokom ove istrage, novinari Daily Maila intervjuisali su šefove policije, zvaničnike pravosuđa i ministarstava, kao i visoke vojne ličnosti u Ekvadoru. Tokom operacije protiv trgovine narkoticima koju je nadgledala ekvadorska mornarica nakon dojave američke obaveštajne službe, bili su svedoci hapšenja dvojice ribara koji su pokušali da prokrijumčare kokaina vrednog 20 miliona dolara sa obale.

Takođe su došli u kontakt sa lokalnim gangsterom koji je iz prve ruke poznavao albanske operacije u ekvadorskom lučkom gradu Gvajakilu — koji je dobio nadimak "Gvajakil“ zbog velikog broja ubistava povezanih sa drogom.

Odavde se veliki deo zaliha kokaina u Velikoj Britaniji kanališe preko luka kao što su Antverpen i Roterdam. Britanski list ističe grad Brajtonu gde u senci elegantnih terasa, sve veći broj klijenata srednje klase starosti između 20 i 40 godina sa zadivljujućom lakoćom nabavlja drogu po izboru.

Brajton je postao ključna krajnja tačka takozvanog 'kokainskog superautoputa' od Južne Amerike do evropskih obala.

Prema jednoj godišnjoj anketi o upotrebi droga i alkohola u Velikoj Britaniji, 2021. godine, ispostavilo se da je grad postao "žarište kokaina“.

Na osnovu intervjua sa 2.000 ljudi, stručnjaci su procenili da je svaka peta osoba u Brajtonu i Houvu probala kokain, a svaka deseta redovno koristi ekstazi), dok je svaka 14. probala ketamin.

Balkanski dobavljači kokaina rade "u vojnom stilu"

Jedan stanovnik Brajtona, koji se predstavlja kao Oliver jer se plaši odmazde zbog toga svoje izjave, rekao je da balkanski dobavljači kokaina ovde vode operaciju u vojnom stilu.

"Rekao bih da se kokain može dostaviti u Brajton brže nego da dobijete picu na Deliveru“, kaže on. Oliver tvrdi da je prestao da koristi drogu  ali da ju je koristio dovoljno dugo da bi shvatio kako stvari funkcionišu.

"Pozvao bih svog Albanca, dao poštanski broj i dobio bih (robu) za pet minuta. Stigla bi na moja ulazna vrata. Albanci ne moraju da se oglašavaju. Oni ne menjaju svoje brojeve. . . oni jednostavno stvaraju kupce. Ako odete u bilo koji pab u Brajtonu i pitate nekoga gde nabavlja robu, reći će 'Albos'.

Prema Oliveru, što mušterija više kokaina kupi, to je jeftinije. Pakovanje od 0,4 g koštalo bi 40 funti, 70 funti koštalo bi za dvoje, i 100 funti za troje.

"Brajton je grad za žurke“, kaže on. "Znam za ljude iz svih sfera života koji su na tome. Bolničari, advokati - svi to rade. Kada sam koristio kokain, stalno sam sretao Albance na ulici i niko od nadležnih ne pokušava da to kontroliše. Nabavljao sam dosta droge i nikada me policija nije zaustavila. Imamo najbolje usluge za oporavak od droge u Brajtonu, ali imamo i najgori problem sa drogom", rekao je Oliver.

Izvor koji je imao bliske veze sa Brajtonovim '"Albosima" detaljno je opisao kako oni rade.

"Što su više u poslu, to više nose dizajnersku odeću, a ima i dilera koji su mršavi i ne nose lepu odeću. Oni rade 24 sata dnevno jer se dostava droge ne prestaje", kaže on.

Ima i studenata, ali najveći posao obavljaju Albanci, tvrdi on.

Što postavlja pitanje: da li je Nacionalna agencija za kriminal (NCA), sada u svojoj desetoj godini, dorasla ovom zadatku?

Pitanje ima duboke političke implikacije. U 2022. godini, u Britaniju je malim čamcima ilegalno preko Lamanšta stiglo ukupno 45.755 migranata koji su ilegalno prešli Lamanš od kojih 12.301 Albanac. Očekuje se da će ta cifra porasti 2023. godine.

Veruje se da su većina ekonomski migranti koji traže novi život u Velikoj Britaniji i nemaju nameru da padnu u kandže albanskih kriminalnih grupa osnovanih ovde.

Nažalost, značajan deo njih neminovno padne u njihove ruke.

Kako je organizovana albanska narko banda

Daily Mail navodi da je jedan od takozvanih albanskih bosova koji snabdeva Brajton kokainom muškarac u svojim 30-im godinama koji živi u Londonu. Poznat je samo po inicijalima, vozi Mercedes G‑Vagon od 100.000 funti i poznat je po svojim zlatnom nakitu i sklonosti prema brendovima Guči i Versaće.

Ovaj pojedinac uliva navodno takav strah, da niko sa kim je Daily Mail razgovarao nije bio spreman čak ni da kaže njegov inicijal.

Na pitanja Daily Maila, policija Saseksa je odbila da komentariše "potencijalnu“ nacionalnost onih koji snabdevaju Brajton kokainom. Međutim, izvestan broj albanskih dilera droge na lokalnom nivou zatvoren je u poslednjih nekoliko godina.

U 2017. godini, menadžer keteringa Mevlan Dema i još osam Albanaca osuđeni su na ukupno 45 godina zatvora zbog učešća u krijumčarenja  droge i pranje novca u Brajtonu.

Dema je bio u Velikoj Britaniji sa lažnim bugarskim pasošem. Povezan je sa sukobom bandi koji je izbio u Houveu nakon dugotrajne svađe u maju 2004. kada je ubijen Altin Molita (23).

Vionest Dema, Fljamur Topali i Ermir Dema osuđeni su na doživotnu kaznu jer su ga 20 puta izboli u automobilu (Endrit Llazari i Mevlan Dema su oslobođeni tih optužbi.)

Nedavno, u oktobru 2018, petočlana albanska narko banda osuđena je na ukupno 67 godina na sudu u Houvu.

Dokazi na suđenju uključivali su spisak od 6.397 kupaca u oblasti Brajtona koji su bili uključeni u više od 155.000 odvojenih poslova u vrednosti od 6,5 miliona funti preko kol centra koji radi non-stop.

U septembru 2021, Lektur Šahib, bez fiksne adrese, pronađen je kako nosi 30 kesa kokaina dok je isporučivao kupcima u Brajtonu iz unajmljenog taksija. On je na sudu u Houvu osuđen na 22 meseca zbog posedovanja kokaina sa namerom da ga isporuči i deportovan je u Albaniju.

Izvor tvrdi da su albanskim operacijama u Brajtonu snabdevani i konzumenti u Liverpulu.

"U poslednjih deset godina ušli su Albanci i kokain je počeo da se prodaje mnogo jeftinije", rekao je on.

Dodaje da bi tipična narko banda uključivala "menadžera ili šefa koji sedi negde u svojoj kući, verovatno ne u Brajtonu.

"Imali bi ljude u nižem rangu, svoje "asistent menadžere" u Brajtonu, a kao i one koji rade na ulici i svi su Albanci.

"Po mom uverenju, ti ljudi koji prodaju drogu na ulicama zapravo su žrtve trgovine ljudima. I oni su sami žrtve i često na kokainu", dodaje.

Dobro upućeni izvori kažu i da se stvari ne reše kada se dileri sklone sa ulica, jer osuđeni albanski gangsteri nastavljaju svoje operacije iza rešetaka.

Jasno je, kako se ocenjuje, da nešto ne funkcioniše jer je Velika Britanija preplavljena drogom. Preplavljena je kokainom.

Dok se krvoproliće u Ekvadoru nastavlja i nezasitna potražnja za drogom u Velikoj Britaniji, albanski narkosi se sigurno poslednji smeju, zaključuje se u tekstu.

Video: Policajka udata za albanskog narko bosa se pravila da to nije znala: Uživala u glamuru i luksuzu

(Telegraf.rs)