Severno od Bahmuta još jedna ključna bitka testira odbranu Ukrajine

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ono što su ukrajinske snage dugo opisivale u gradu Bahmutu takođe se dešava i na severu u regionu Luganska - više ruskih trupa, oružja i agresivne taktike za koje se Moskva nada da će dovesti do preko potrebnog prodora

Foto: Tanjug/AP

Iz male, neupadljive kuće u teško bombardovanom selu na istoku Ukrajine, Andrij Tuman komanduje svom bataljonu danonoćno kako bi zadržali sve intenzivnije ruske napade.

Ono što su ukrajinske snage dugo opisivale u gradu Bahmutu takođe se dešava i na severu u regionu Luganska - više ruskih trupa, oružja i agresivne taktike za koje se Moskva nada da će dovesti do preko potrebnog prodora.

Lekari koji su obaveštavali Tumana opisali su teške žrtve poslednjih nedelja, što je još jedan dokaz da žestoki rat duž fronta koji se proteže preko istočne i južne Ukrajine ima visoku cenu za obe strane.

Tutnjava granatiranja iz daljine je stalno prisutna u pozadini dok vojnici jure kroz selo na oklopnim transporterima. U svojoj bazi - sa zamračenim prozorima - Tuman govori koordinate za artiljerijske udare.

"Od početka februara, Rusi su izveli oko 40 do 50 pokušaja napada", rekao je 45-godišnjak za Reuters između prenošenja poruka preko svog radija.

"Sve smo ih odbili", dodao je komandant, koji se predstavlja kao Ičkerijanac, koristeći istorijski naziv za južni region Rusije, Čečeniju, gde se borio u dva rata. On odbacuje kontrolu Moskve nad teritorijom.

Tuman, zdepasta figura s tankom bradom, boji se da bi se pokret klešta kojim ruske snage pokušavaju u Bahmutu da opkole odbranu ukrajinskih trupa mogao ponoviti, u većem obimu, u njegovom sektoru fronta.

Rekao je da su Rusi nedavno promenili pravac napada, očigledno s namerom da krenu putem za Liman - grad pod ukrajinskom kontrolom koji se nalazi zapadno od Kremine, formirajući tako vrh klešta.

Čini se da je na dnu pokušaja opkoljavanja Soledar, što znači da bi područje daleko veće od Bahmuta bilo ranjivo. Ovo bi moglo da omogući Rusiji da se ubrza na zapadu nakon što je mesecima praktično bila zaglavljena.

"Ovo je drugi glavni pravac (posle Bahmuta) koji je veoma interesantan neprijatelju, jer ako dođu do Limana, onda dalje, tu su Kramatorsk i Slavjansk", rekao je on.

"To će predstavljati pretnju "klešta", zbog čega pokušavaju tako žestoko da se bore za ovo područje - ovo nije ništa manje važno od Bahmuta", rekao je on.

Ofanzive i kontraofanzive

Neki analitičari su rekli da, iako je to možda namera Moskve, sumnjaju u njenu sposobnost da to izvede s obzirom na poteškoće koje je Rusija imala u osvajanju praktično napuštenog i teško razrušenog grada Bahmuta.

"Zaista postoji povećanje aktivnosti i Rusi pokušavaju da se kreću prema Limanu - uspeli su da napreduju četiri kilometra u februaru", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleksandar Musienko.

"Neprijatelju bi bilo potrebno mnogo snaga da zauzme ovu liniju (Slavjansk-Kramatorsk-Kostjantinjivka) i stoga mislim da je to malo verovatno, s obzirom na gubitke koje ruske trupe već trpe", dodao je.

Predsednik Vladimir Putin je jednogodišnju invaziju Moskve na Ukrajinu predstavio kao odbrambeni otpor protiv onoga što on vidi kao neprijateljskog Zapada koji želi da se proširi na teritorije kojima je istorijski vladala Rusija.

Zapad i Kijev odbacuju njegovo opravdanje za rat, za koji kažu da je otimanje zemlje koje je ubilo desetine hiljada ljudi, opustošilo gradove i primoralo milione da pobegnu.

Tumanov 110. bataljon aktivan je na teritoriji koju su zauzeli Rusi nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine i koju su ukrajinske snage ponovo zauzele u kontraofanzivi prošle jeseni.

Znakovi borbi i naknadnih artiljerijskih duela su svuda. Kuće i prodavnice su razbijene, izgorela vojna vozila su zatrpana u okolnim šumama, a topovi glasno pucaju na ruske položaje na severoistoku.

Rusija je ostvarila samo postepeni napredak oko Bahmuta, koji pokušava da osvoji osam meseci, i dalje na sever.

Tuman je rekao da veruje da su jači napadi u februaru verovatno predstavljali rusku ofanzivu, koju su zapadni vojni stručnjaci očekivali već tokom zime.

Oleksandr, komandant jedinice u Tumanovom bataljonu koja se bori protiv Rusa u rovovima na liniji fronta, takođe je doživio eskalaciju prošlog meseca.

"Oni snažno guraju. Bacaju minobacačke bombe na nas", rekao je 50-godišnjak Reutersu u utorak, opisujući Ruse koji napreduju u timovima sa još jednim talasom iza da ih zamene ako poginu.

"Noću uvek napadaju pešice, a mi sedimo, gledamo kroz termo naočare i pucamo u njih", rekao je on.

Bataljon je postepeno povećavao svoju snagu, dodajući timove dronova i nešto teškog naoružanja, uključujući tenkove, i dok je moral i dalje visok, a Tuman popularan vođa, komandanti takođe govore o rastućem umoru.

"Iskreno da vam kažem, zaista smo iscrpljeni", rekao je Sergej Pavlovič (43), zamenik komandanta zadužen za psihološku podršku.

"To je jedini ozbiljan problem do sada. Motivacija je veoma visoka", dodao je on.

Što se tiče pokušaja Ukrajine da preuzme inicijativu, Tuman smatra da bi kontraofanziva uskoro mogla da dođe. Toplo vreme pretvorilo je tragove u blato na mnogim mestima, zaglavilo teška vozila.

"One (ukrajinske vlasti) pripremaju mnogo rezervnih bataljona i oni će biti uključeni u kontraofanzivu. Ovo je proleće i vreme nije baš povoljno... tako da verujem da će u aprilu doći", rekao je Tuman.

Formiran u ratu

Tumanov odrasli život bio je u senci sukoba. Rekao je da je učestvovao u oba rata 1990-ih između ruskih trupa i separatista nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Povukao se iz ukrajinskih oružanih snaga 2007. godine, ali se ponovo pridružio 2014. kada su se separatisti koje podržava Rusija preselili u istočnu Ukrajinu. Teško je ranjen u eksploziji 2020. godine, ali se prijavio za službu nakon što je počela invazija u punom obimu.

Tuman, koji je musliman, izgubio je jednu od svoje tri žene u neprijateljstvima u blizini glavnog grada Kijeva na početku invazije. Njegov jedini sin, koji je imao 21 godinu, takođe je poginuo u borbama u severnom gradu Sumi.

Njegova motivacija dolazi od osvete Rusima i podrške svom bataljonu od nekoliko stotina vojnika. On je odbio da precizira sa koliko je trupa komandovao ali je dozvolio da Reuters provede dva dana prateći njega i njegove trupe.

U drugoj prostoriji njegove baze, dvojica muškaraca sedela su iza laptopa i pratila snimke uživo koji se šalju sa dronova koji gledaju na ruske položaje. Oni to koriste da prepoznaju neprijateljske pretnje i gađaju ih artiljerijom.

U okolnoj šumi, na zemljanom putu prema liniji fronta udaljenoj nekih 8 km, ekipa medicinske evakuacije od dva člana čekala je vojnika ranjenog u borbama da im ga dovedu njegovi drugovi.

Mihajlo Anest, 35-godišnji medicinar, rekao je da su najžešće borbe bile u februaru, kada je u jednom danu ranjeno čak 20 vojnika iz bataljona.

"Ima mnogo artiljerijske i minobacačke vatre", rekao je on.

Reuters je u ponedeljak video pet ranjenih vojnika koji su dovezeni sa fronta, od kojih dvojica površno. Bolničar je u kombiju hitne pomoći stabilizovao vojnika sa ranama od gelera desne noge pre nego što ga je odvezao u obližnju kliniku.

Tuman je rekao da mu je potrebno više artiljerijske vatrene moći, uključujući municiju, i višecevni raketni bacači kako bi održao pritisak na Ruse.

Za sada se čini da artiljerija drži ključ za odbranu položaja i pribijanje neprijatelja za obe strane.

"Moji momci su se svađali mesecima. Umiru a ne vide nijednog Rusa, jer su svi bili pogođeni artiljerijom", rekao je Tuman.

Video: Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi: Sve strahote granatiranja Ukrajine

(Telegraf.rs)