Izraelski eksperti predstavili rešenja za borbu protiv sajber napada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema rečima ambasadora Izraela u Srbiji, specifični geopolitički izazovi sa kojima se zemlja suočava od svog osnivanja zajedno sa oskudnim prirodnim resursima podstakli su Izrael da postigne tehnološku nadmoć i da slabosti pretvori u prednosti

Foto: Nemanja Kostić

Od pandemije korona virusa broj sajber napada se povećao za 630 odsto, naročito na sisteme državnih institucija, finansijskog i energetskog sektora, zbog čega su izraelski eksperti održali seminar na kome su predstavili rešenja za borbu sa hakerima.

Na seminaru koji je bio zatvorenog tipa srpskim bezbednjacima demonstrirani su potencijalni hakerski napadi i načini odbrane od njih.

Učesnici seminara iz Srbije upoznati su sa najsavremenijim paketima za rešavanje potencijalnih pretnji i metodama za zaštitu i bezbednost njihovih sistema.

Seminaru, na kome su učestvovali predstavnici vlade, parlamenta, službi bezbednosti i velikih kompanija otvorio je ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan koji je istakao da se Izrael smatra "sajber nacijom".

Prema njegovim rečima specifični geopolitički izazovi sa kojima se zemlja suočava od svog osnivanja zajedno sa oskudnim prirodnim resursima podstakli su Izrael da postigne tehnološku nadmoć i da slabosti pretvori u prednosti.

Potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, narodna poslanica Danijela Vujičić u razgovoru sa ambasadorom Izraela Foto: Nemanja Kostić

"Uporedo sa razvojem digitalnog sveta, pretnje, teror i kriminal su se preselili u našu sajber stvarnost i nismo imali drugog izbora nego da se s tim pozabavimo mnogo ranije nego druge zapadne ekonomije. Uz rastuće geopolitičke tenzije i krizu u svetu kojoj smo svedoci, pitanje sajber bezbednosti danas je postalo prioritet u većini zemalja, pa tako i u Srbiji", rekao je Vilan.

Dodao je da Izrael prednjači na listi zemalja izloženih sajber napadima, a da su glavni ciljevi vladine insitucije i infrastruktura, što ukazuje da iza ovih napada stoje politički razlozi.

"Da bi se uhvatila u koštac sa izazovima, vlada je morala da razvije i izgradi sajber infrastrukturu. Izraelski sektor sajber bezbednosti danas je učvrstio svoju poziciju izvora inovacija u sajber bezbednosti širom sveta", naglasio je Vilan.

On je poručio da će Ambasada Izraela nastaviti da podržava i podstiče partnerstva izraelskih i srpskih kompanija u sajber kao i u drugim sektorima.

(Telegraf.rs)