Nova jeziva droga se širi Amerikom: Ljude pretvara u zombije, sad je otkrivena i u Njujorku

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Viđamo ljude koji hodaju okolo kao životinje"

Foto-ilustracija: Shutterstock

U Filadelfiji sve više narkomana koristi mešavinu heroina i leka ksilazin koji služi za smirivanje konja.

Upotreba ksilazina otkrivena je i u Njujorku, a potiče iz Portorika, prenosi WPIX.

"Dodavanje sredstva za smirivanje konja, čini da osećaj traje duže", kaže Šoun Vestfal, koordinator za prevenciju predoziranja u jednoj nevladinoj organizaciji.

Umetnik El Malik koji kaže da je prvi put probao fentanil u Sijetlu pre nego što se vratio u rodnu Filadelfiju, primećuje već nekoliko godina da droga koju koristi poprima drugačiju nijasnu bele ili roze.

"Kad se probudimo, budemo skroz bolesni. Viđamo ljude koji hodaju okolo kao životinje, vukući zglobove po zemlji", rekao je El Malik za WPIX.

Njegove ruke su otečene i do tri puta su veće od normalne veličine. Kaže da su lekari upozorili na infekciju koja bi mogla da dovede do amputacije.

"Da, postoji mogućnost. Mnogi moji prijatelji su ostali bez udova", rekao je on.

Većina ljudi koji žive u šatorima, invalidskim kolicima i među đubretom duž Kensington avenije sada je "navučena" na dve droge: ksilazin i fentanil.

Zanimljivo je da ksilazin nije naveden kao kontrolisana supstanca od strane Uprave za borbu protiv droga, već je na listi lekova za koje je zadužena Uprava za hranu i lekove, koja je prošlog novembra izdala upozorenje da lek kvari uličnu opskrbu drogom u zemlji.

(Telegraf.rs)