Majka našla sina (6) mrtvog na podu kupatila: Istraga utvrdila da je imao streptokoke A

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Britaniji je od septembra umrlo 40 dece od ove invazivne bolesti

Foto: Shutterstock

Šestogodišnji Brodi Li Morgan preminuo je krajem novembra od posledica streptokoke A, utvrdila je sudska istraga u Njubridžu u Velsu.

Majka je našla telo sina na podu kupatila. Istraga je utvrdila da je ona odmah pozvala hitnu pomoć, ali dečaku nije bilo spasa, prenosi Daily Mail. 

U Ujedinjenom Kraljevstvu je od 12. septembra od invazivnog oblika ove bakterijske infekcije preminulo 40 mališana.

Obdukcija koju je sproveo patolog Endrju Bamber utvrdila je da je uzrok smrti bila streptokokoka A.

Nakon njegove smrti, Brodijeva porodica je otvorila fond za pomoć nesrećnoj majci Džejmi Li Morgan, koja je bila samohrana mama.

Dečak je, kako je porodica istakla u danima posle njegove smrti, bio veoma aktivan, voleo je da se igra sa drugarima i da ide u školu.

Nedavno je počeo da trenira tekvondo i pošao je na časove španskog. Igrao je i ragbi za lokalni klub, navijao je za fudbalski klub Liverpul i voleo Moa Saleha.

Doktor Deren Redi, direktor britanske Agencije za bezbednost zdravlja rekao je da je broj obolelih opao od vrhnuca u decembru, ali da bakterija koja izaziva infekciju i dalje u cikrulaciji.

Britanski zdravstveni stručnjaci navode da je infekcija obično blaga na početku i pozivaju roditelje da sa prvim simptomima oboljenja odu lekaru.

Bakterija obično izaziva blagu infekciju koja se može lako lečiti.

"U veoma retkim slučajevima ova bakterija dospeva u krvotok i izaziva ozbiljnu bolest - invazivni oblik streptokoke A. To ipak nije česta pojava. Važno je da roditelji prate simptome i dete odvedu što pre doktoru kako bi dobilo terapiju i sprečilo da infekcija postane ozbiljna", navode lekari.

Telegraf.rs)