Bajden odgovorio Putinu: Mislio je da ćemo se predati, ali je pogrešio, Ukrajina nikad neće biti ruska pobeda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bajden se obraća uoči godišnjice početka sukoba u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden obratio se iz Varšave uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, a samo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin održao istorijski govor u kojem je ponovo optužio Zapad za situaciju u Ukrajini.

Bajden je u svom govoru poručio da Ukrajina nikad neće biti pobeda Rusije, a ruskom narodu poručio da Zapad ne želi da uništi Rusiju.

U Evropi je pre godinu dana počeo rat, rekao je Bajden na početku obraćanja.

"Kijev stoji čvrsto, stoji ponosno i što je najvažnije slobodno", rekao je on i dodao da se ceo svet suočio sa iskušenjem, da odgovori na rat sa Rusijom.

"Odgovorili smo, odgovorićemo, ujedinili smo se", rekao je Bajden.

Godinu dana od početka rata u Ukrajini, svet je ujedinjen, dodao je.

On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin pogrešio kad je pokrenuo invaziju.

"Putin je mislio da ćemo se predati, ali je pogrešio. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske", rekao je i dodao da je NATO ujedinjeniji nego ikad pre.

On je istakao da je ukrajinski narod izuzetno hrabar.

"Umesto lake pobede koju je očekivao, Putin ostao bez tenkova, a ruske snage su u rasulu. Mislio je da će se NATO raspasti, ali NATO je ujedinjeniji nego pre", naglasio je.

Putin se, kako je ocenio, našao u ratu sa "narodom predvođenim čovekom čija hrabrost je čvrsta, Volodimirom Zelenskim.

"Putin više ne sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu istrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popustiti i nećemo se umoriti. U pitanju je sloboda", rekao je Bajden.

Pred velikim brojem okupljenih Bajden je, kako se stiče utisak, poručio ruskom predsedniku da se "apetiti autokrata ne mogu zadovoljiti, već im se samo treba suprotstaviti".

"Autokrate razumeju samo jednu reč - ne, ne, ne", rekao je i dodao: "Ukrajina nikad neće biti ruska pobeda".

On je imao poruku i za ruski narod a to je da Amerika nema nameru da napadne Rusiju.

"Obraćam se građanima Rusije. SAD i NATO ne žele da unište Rusiju, nema zavere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin. Ovaj rat nije nužnost nego tragedija. Putin može okončati rat jednom rečenicom. Pobeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se trudimo da Ukrajina može  sama da se brani", rekao je Bajden.

On je rekao da je Putin pokušao da izgladni Evropu sprečavanjem Ukrajine da izvozi hranu i da je izazvao globalnu krizu hrane.

"Uveli smo najjače sankcije ikad nametnute nekoj državi i uvešćemo ih još. Imamo mnogo toga na što možemo biti ponosni proteklih godinu dana. Ali i dalje će biti teških dana. Bićemo uz Ukrajinu dok brani samu sebe", rekao je Bajden.

On je rekao da će odgovarati oni koji su odgovorni za ovaj rat.

Takođe je kazao da će SAD biti domaćin samita NATO ove godine kao i da je posvećenost Amerike Alijansi "čvrsto kao stena".

"Napad na jednog je napad na sve", rekao je Bajden.

Poručio je i da "nema plemenitijeg cilja od slobode".

Odluke koje se naprave u narednih pet godina, definisaće svet narednih decenija.

"Odluke su naše, a principi i ulog su večni", rekao je on i dodao da je to izbor između haosa i stabilnosti, nade i straha, demokratije koja uzdiže ljudski duh i brutalne ruke diktatora.

Govor je zaključio zahvalivši Poljskoj, saveznicima, ukrajinskoj vojsci i "svima koji brane slobodu".

"Idemo napred s verom i uverenjem i posvečenošću saveznicima, a ne tami, nego svetlosti", zaključio je američki predsednik.

Bajden je u ponedeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljene posete Kijevu gde je ukrajinskom predsednikiu pružio podršku.

Američki predsednik razgovarao je sa poljskim kolegom Andžejom Dudom o jačanju istočnog krila NATO, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini.

Bajden se obraća ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, a ranije danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da Bajdenovo obraćanje neće imati „direktne veze” sa Putinovim obraćanjem.

Video: Šta je Bajden poručio Ukrajincima nakon iznenadne posete Kijevu

(Telegraf.rs)