Šta smo sve danas saznali od Vladimira Putina?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Rusije održao je gotovo dvočasovni govor, u kojem se dotakao sukoba u Ukrajini, odnosa sa Zapadom, i ekonomije Ruske Federacije

Foto: Tanjug/AP

U govoru, koji je održao danas pred oba doma ruskog parlamenta, predsednik Rusije Vladimir Putin nije otkrio nijedan naredni potez u Ukrajini, već je ponovo okrivio zapad za sukobe u toj zemlji.

U obraćanju, koje je trajalo gotovo dva sata, Putin je iznova krivio Zapad za situaciju u Ukrajini, dodajući da zapadne zemlje imaju za cilj strateško uništenje Rusije.

Većina njegovog govora odnosila se na ekonomske teme i dalji ekonomski razvoj Ruske Federacije. S tim u vezi, Putin je pozvao oligarhe koji posluju na zapadu, da investiraju "u svoju državu".

Ključne stvari koje je Putin rekao:

Rusija suspenduje učešće u sporazumu o strateškom naoružanju

Vladimir Putin je danas saopštio da Rusija suspenduje učešće u svom poslednjem velikom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD.

"Primoran sam danas da objavim da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju“, rekao je Putin ističući da se Moskva ne povlači već suspenduje učešće.

Podsetimo, novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji je potpisan 2010. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede.

Produžen je 2021. za još pet godina ubrzo nakon što je Džo Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD.

Putin je rekao da su nedavni zahtevi Zapada za inspekciju nuklearnih objekata pod ruskom kontrolom "potpuno besmisleni", dodajući da su SAD i NATO izjavili da je njihov cilj strateški poraz Rusije.

"Zapad sam sebe kaznio sankcijama"

Putin je tokom govora rekao i da je Zapad uvođenjem sankcija Rusiji sam sebi naneo štetu i uništio svoji energetski sektor.

"Ekonomska agresija zapada neće imati uspeha. Inicijatori sankcija sami sebe kažnjavaju. Njima cene rastu, zatvaraju fabrike, pukao im je energetski sektor i svojim građanima pričaju da Ruse treba kriviti. Pokušavaju da razbiju sve veze sa našim kompanijama, pokušavaju da ograniče naš izvoz i kradu naše rezerve i napadaju našu infrastrukturu. Sankcije su samo sredstvo, a cilj je da naše građane nateraju da pate", rekao je Putin.

"Pustili su duha iz boce"

Govoreći o ratu u Ukrajini, Putin je danas ponovo okrivio zapad, govoreći kako su "pustili duha iz boce" tako što su otpočeli konflikte širom sveta.

On je rekao da su optužbe na nedavnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji iznete da bi se prikrila ova istina.

"Zapad stvara imidž Rusije kao neprijatelja kako bi skrenuo pažnju sa korupcije u sopstvenim zemljama i društveno-ekonomskih problema", smatra Putin.

„Milioni ljudi na Zapadu su vođeni ka duhovnom uništenju“, rekao je on.

Ruski predsednik je istakao i da zapadne zemlje pokušavaju da ukrajinski sukob pretvore u globalnu konfrontaciju sa Rusijom .

"Oni nameravaju da lokalni sukob preobrate u globalni, mi to tako razumemo i reagovaćemo u skladu sa tim“, rekao je Putin.

"Ekonomija cveta"

Putin se hvalio i kako je ruska ekonomija stabilna, uprkos sankcijama zapada.

Predsednik Rusije je rekao da je inflacija upola manja nego na zapadu, te da je BDP na kraju 2022. godine smanjen.

"Sećam se kada su rekli da će naša ekonomija da padne za 20 i 25 odsto, a BDP je pao za 2,2 odsto. Želim da vas podsetim da su u februaru imartu predviđali potpuni kolaps", rekao je prvi čovek Rusije.

Osnivanje specijalnih fondova

Predsednik Rusije je najavio i osnivanje specijalnih fondova koji će u svakom smislu pružati pomoć porodicama vojnika koji se bore u Ukrajini.

"Tražim od Vlade i svih sektora da u što kraćem roku ovo obezbede i da omoguće da se do ove pomoći dođe bez previše birokratije. Porodica svakog palog vojnika i veterana mora da im lični kontakt u ovom fondu, koji će u realnom vremenu da im rešava probleme", rekao je Putin i dodao da fond mora da bude formiran do kraja ove godine.

"Investirajte u Rusiju"

Vladimir Putin je pozvao oligarhe, koji svoj novac imaju na Zapadu da promene način poslovanja i da ulažu u Rusiju.

"Upućujem poziv svima koji su zarađivali na Zapadu, tamo školovali decu, tamo videli budućnost, da energiju i resurse usmere ka Rusiji", rekao je Putin pozivajući oligarhe da investiraju u Rusiju.

"Država će vas podržati", rekao je Putin dodajući da su Rusiji potrebni "njeni najbolji umovi da bi održala ekonomiju".

Predsednički izbori sledeće godine

Putin je u svom govoru najavio i da će sledeće godine biti održani predsednički izbori u Rusiji.

On je jedino rekao da će oni biti održani u skladu sa zakonom i ustavom. Nije pominjao da li će se ponovo kandidovati.

(Telegraf.rs)