Prigožin objavio snimak vojnika uhvaćenog zbog izdaje: Prešao na stranu Ukrajine, Vagner mu presudio?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije poznato šta se desilo sa vojnikom - nema potvrde da je on i dalje živ, dok nije moguće potvrditi ni autentičnost snimka navodnog pogubljenja

Ruska plaćenićka grupa Vagner dovela je u sumnju video koji navodno pokazuje brutalno pogubljenje jednog vojnika jer je prešao na stranu Ukrajine.

U novom snimku, koji je objavio osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, vojnik kaže "da mu je oprošteno".

U objavi na kanalu Telegram, Prigožin naziva vojnika Dmitrija Jakuščenka "dobrim momkom".

BBC piše da je Vagner možda lažirao raniji video, dok je Prigožin odbio da potvrdi da li je vojnik ubijen ili ne. Na snimku se čini kako je Jakuščenko ubijen maljem.

Prigožin se šalio u vezi sa snimkom u odgovoru ruskom mediju Ostorozhno na pitanje o pravoj sudbini vojnika.

"Ksenija, ne tretiraj sve tako sumorno. Deca se zabavljaju", zagonetno je napisao šef Vagnera.

Rekao je da slučaj nije jednokratna drama, već više kao hit TV serija iz sovjetske ere Sedamnaest trenutaka proleća, triler smešten u Drugi svetski rat.

"Znate, dobro uvek pobeđuje zlo", dodao je Prigožin.

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Nije poznato šta se desilo sa Jakuščenkom - nema potvrde da je on i dalje živ, uprkos poruci Prigožina na Telegramu.

Jakuščenko se možda vratio Vagneru putem razmene zatvorenika, ali to nije potvrđeno,

U prvom snimku od ponedeljka, koji je objavio Telegram kanal povezan sa Vagnerom, Grey Zone, vojnik priznaje da je pobegao na ukrajinsku stranu, pre nego što je kidnapovan i završio kao zatvorenik Vagnera.

Navodno "pogubljenje", snimljeno u podrumu, predstavljeno je kao "suđenje izdajniku".

To je bilo slično brutalnom ubistvu prikazanom u Vagnerovom video snimku pre tri meseca, gde je ponovo uključen vojnik optužen da je prebegao kod Ukrajinaca.

Vagner sebe naziva "privatnom vojnom kompanijom" (PMC) i ima hiljade vojnika uključenih u teške borbe u Ukrajini.

Svoje operacije je započeo 2014. godine na Krimu i otada je aktivan drugde u Ukrajini, Siriji i širom Afrike. Optužen je za brutalnost i ratne zločine.

U drugom snimku objavljenom u ponedeljak, Jakuščenko kaže da u "Vagneru PMC, svako ima pravo da ispravi svoje greške".

"Kada sam bio zarobljen, rekao sam razne stvari i još me je sramota, ali to je bio jedini način da preživim. Po povratku iz zatočeništva doneo sam mnogo vrednih informacija koje su mnogim momcima spasile živote, pa mi je oprošteno, na čemu sam veoma zahvalan", rekao je Jakuščenko.

Ni na snimku nije bilo naznačeno gde i kada je snimljeno, niti je to bilo jasno iz pratećih tekstova.

Grey Zone je navodnog "izdajnika" imenovala kao Dmitrija Jakuščenka (44), rođenog na Krimu, koji je prebegao u Ukrajinu četiri dana nakon što je postao borac Vagnera.

Prvi deo snimka pokazuje ga u ukrajinskom zarobljeništvu - BBC je ustanovio da je snimak došao od ukrajinskog kanala Espreso.TV.

U njemu Jakuščenko sugeriše da bi za nekoliko godina Krim mogao da se vrati pod kontrolu Ukrajine.

Prema tekstu, on je ranije bio u zatvoru zbog ubistva, ali je iskoristio priliku da se bori za Vagner kako bi izašao iz zatvora. Poznato je da je Vagner regrutovao muškarce iz ruskih zatvora.

Video se zatim prekida na snimak Jakuščenka kako sedi u podrumu sa glavom zalepljenom na građevinske blokove postavljene na kameni zid.

Drugi muškarac stoji iza njega držeći malj. U natpisu se scena naziva "suđenje za izdaju".

U trenutku kada se zada prvi udarac čekićem, video postaje zamagljen i Jakuščenko pada unazad. Zadaju se dalji udarci, a zatim natpis "Sudska sednica je prekinuta".

Grey Zone daje sarkastičan komentar o Jakuščenkovoj navodnoj smrti, pozivajući se na Vagnerovo novembarsko "pogubljenje" Jevgenija Nužina, koji je takođe bio bivši zatvorenik.

"Kao i njegov kolega Jevgenij Nužin ranije, on je dobio istu bolest zbog koje gubite svest u ukrajinskim gradovima, ranije u Kijevu, sada u Dnjepru, a zatim se probudite u podrumu na poslednjem sudskom zasedanju", navodi se u objavi.

Ni Reuters nije mogao da potvrdi autentičnost nijednog snimka, redosled kojim su snimljeni ili da li je Jakuščenko, koji je rekao da je rođen na Krimu i da je napustio zatvor pre nego što se pridružio grupi Vagner, govorio slobodno ili pod prinudom.

U retkom intervjuu sa ruskim vojnim blogerom prošle nedelje, Prigožin je rekao da je čekić "fin instrument" i simbol, ali je rekao da ne zna ništa o tome da se koristi za kažnjavanje izdajnika.

Video: Bivši teniser pokazuje kako vežba da dronom baca bombe na ratištu u Ukrajini

(Telegraf.rs)