Ukrajina se sprema za brutalno proleće, vojnici se obučavaju za zapadno oružje: Tenkovi će odlučiti rat?

Ukrajinske vlasti su rekle da im je potrebno nekoliko stotina tenkova za borbu - ne samo za odbranu svojih pozicija nego i za borbu protiv neprijatelja u narednim mesecima. Glavni među njihovim zahtevima jeste Leopard 2

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko kilometara od granice sa Belorusijom, ukrajinske snage se obučavaju za ono što očekuju da će biti brutalno proleće.

Zastareli tenkovi T-72, neki duplo stariji od vojnika, ispaljuju metke u daljinu, dok kopnene trupe vežbaju napade na napuštene zgrade. Neke obuke odvijaju se u jezivom, napuštenom gradu Pripjatu, koji je prazan od nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Dok trupe nastavljaju sa obukom, general-potpukovnik Sergej Naiev preuzima desetak pik-ap kamiona naoružanih teškim mitraljezima i protivavionskim topovima, kako bi se pomoglo Ukrajini da odbije bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed, koje su nanele toliko štete energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Naiev, međutim, veruje da će sledeća faza rata biti oko tenkova, i ne misli na stare T-72, nego na moderne mašine kao što su nemački Leopard 2 i britaski Challengers. Ukrajinske vlasti su rekle da im je potrebno nekoliko stotina tenkova za borbu - ne samo za odbranu svojih pozicija nego i za borbu protiv neprijatelja u narednim mesecima.

"Naravno da nam je potreban veliki broj zapadnih tenkova. Oni su mnogo bolji nego sovjetski modeli i mogu da nam pomognu da napredujemo. Pravimo nove vojne jedinice. Naše sledeće akcije zavisiće od njihove borbene spremnosti. Zbog toga je zapadna pomoć veoma važn", rekao je on.

Glavni među njihovim zahtevima jeste Leopard 2, sa kojim se relativno lako upravlja, i nalazi se u službi kod mnogih NATO nacija. Vojno i političko vođstvo Ukrajine nadalo se da će na sastanku u Ramštajnu u petak dobiti zeleno svetlo za njihovu isporuku, ali Nemačka to koči.

"Razočarani smo. Što ovo sporije bude išlo, to će više naših civila i vojnika poginuti. Biće značajno ako Nemačka ovde preduzme lidersku poziciju", rekao je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

On tvrdi da bi "300 do 400 ovih tenkova nadmašilo 2.000 do 3.000 tenkova iz sovjetske ere".

"To bi naglo ubrzalo tempo rata i pokrenulo završnu fazu", rekao je on, prenosi CNN.

U međuvremenu ukrajinske vlasti su rekle da im fale rezervni delovi za njihove sovjetke tenkove.

Ukrajinci strahuju da bi druga ruska ofanziva mogla da počne u roku od dva meseca. Do proleća, 150.000 ruskih rezevrista koji su pozvani prošle jeseni biće obučeni i verovatno uključeni u jedinice spemne za borbu. Za Ukrajince, to je borba protiv vremena.

Neće dobiti tenkove M1 Abrams, koji su snažni ali teški za održavanje. Kolin Kal, savtenik Pentagona, rekao je da su M1 "skupi".

"Teški su za obuku, imaju motor aviona", rekao je on.

Stručnjaci veruju da bi nemački tenkovi mogli da naprave pravu razliku.

Foto: Tanjug/AP

"Leopard 2 su modeni, dobro zaštićeni tenkovi sa dobrim senzorima", rekal je Džek Vatling iz instituta RUSI.

"Prvobitno je dizajniran da ga održavaju regruti i stoga ga je jednostavnije držati u borbi od nekih drugih NATO dizajna kao što je Challenger 2. Postoji i postojeća proizvodna linija za snabdevanje Leoparda 2 rezervnim delovima", rekao je on.

Ukrajina nastavlja da dobija drugo oružje - naoružana vozila Stryker iz SAD, haubice iz Finske, oružje iz Švedske...

Ukrajinska vojska mora da obuči jedinice na novoj opremi i da je integriše u svoje postojeće formacije.

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika je reklo da Ukrajina želi da krene na čelo fronta pre nego što Rusija ojača svoje linije i svoje bataljonske taktičke grupe. Linije fronta - sve od ruske granice na severoistoku do Crnog mora - malo su se pomerile od ukrajinskog napredovanja u Harkovu i Hersonu u jesen.

Podoljak je rekao da bi brzo dostavljanje modernih tenkova lokalizovalo rat.

"Ne bi se proširio već bi ostao na okupiranim teritorijama i bio bi odlučen tenkovskom borbom", rekao je Podoljak.

On je istakao da su Ukrajini potrebni tenkovi kako bi brzo očistila okupiranu zemlju, ali i rakete dugog dometa. On očekuje da će Rusija dovesti mnogo više vojnika, puno stare sovjetske opreme, sve što su ostavili.

"Razumem da su se neke države možda umorile od ovog rata, ali mi smo oni koji plaćaju pravu cenu zbog slobode. Mi smo oni čiji ljudi umiru zbog ruske agresije", poručio je on.

Video: Snimak nakon pada ukrajinskog helikoptera nadomak vrtića u Kijevu: Vatrogasci izvlače tela

(Telegraf.rs)