Slatkiš "Zmajev dah" izazvao opekotine kod 25 dece

Nema izveštaja o smrtnim slučajevima, ali vlasti Indonezije javljaju o 25 slučajeva povreda kod dece. Dvoje dece završilo je u bolnici

Foto: Daniel Reiner / Alamy / Alamy / Profimedia

Više od 20 dece povređeno je u Indoneziji nakon što su učestvovala u opasnom trendu na TikToku u kojem su jela slatkiš natopljen tečnim azotom chiki ngebul, poznat kao Zmajev dah.

Vlada je upozorila na opasnosti korišćenja tečnog azota u hrani spremnoj za jelo i pozvala na veću opreznost nakon što su neka deca zadobila opekotine stomaka i trovanje hranom dok su jela čiki ngebul ili čikibulis - asortiman duginih bomboma obloženih oblakom magle tečnog azota, prenosi Guardian.

Tečni azot uzrokuje da grickalica izgleda da se dimi kada se konzumira, ali ako se konzumira pre nego što tečni azot ispari, postoji opasnost od opekotina i perforacije creva, a u najtežim slučajevima može dovesti do smrti, rekao je dr Diki Budiman, indonežanski lekar i istraživač globalne zdravstvene bezbednosti na Univerzitetu Grifit.

Opekotine kože i teške poteškoće sa disanjem su drugi potencijalni rizici, rekao je u saopštenju generalni direktor indonežanskog Ministarstva zdravlja Maksi Rein Rondonuvu.

Nema izveštaja o smrtnim slučajevima, ali vlasti Indonezije javljaju o 25 slučajeva povreda kod dece. Dvoje dece završilo je u bolnici.

Ministarstvo je zatražilo od lokalnih zdravstvenih agencija da nadziru restorane koji koriste tečni azot i istovremeno ih informišu o tome kako potrošači mogu sigurno uživati u njemu. Mobilnim prodajnim mestima s hranom savetuje se da uopšte ne prodaju takve grickalice. Od škola je zatraženo da edukuju decu o opasnostima.

TikTok ima na desetine videozapisa koji prikazuju tinejdžere koji jedu chiki ngebul, nakon čega im iz usta izlazi dim.

U jednom video snimku koji je prikupio skoro 60.000 pregleda, može se videti mališan koji duva dim kroz rupu u slatkišu.

Iako užina postoji već nekoliko godina i tečni azot se obično koristi u hrani, takvim grickalicama je sada lakše pristupiti nego što je to bilo u prošlosti, rekao je Budiman.

"Za neke tinejdžere iskustvo sa opasnim stvarima generiše više entuzijazma. Oni su željni da to probaju. To je opasna stvar", rekao je on.

Video: Dečak u pelenama mahao napunjenim pištoljem

(Telegraf.rs)