Da li je ovo mesto Putinova slaba tačka? Ukoliko padne u ruke Kijeva, mogla bi da ga košta odlaska s vlasti

Zvaničnici Kremlja izjavili su da će Rusija ući u mirovne pregovore sa Ukrajinom samo ako predsednik Volodimir Zelenski prizna četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija anektirala u septembru prošle godine

Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin bi navodno uskoro bi mogao da se suoči sa velikim gubitkom u Ukrajini, koji bi, prema mišljenju stručnjaka, mogao da ga košta predsedničke funkcije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poslednjih meseci sve više pričao o tome da želi da Krim ponovo bude priznat kao deo njegove zemlje, a realnost za ostvarivanje njegovog predloga je sve veći, smatraju analitičaru koji pomno prate dešavanja na frontu.

Gubitak poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine mogao bi se posmatrati kao jedan od najvećih poraza koje bi Putin mogao da pretrpi u ratu, a takođe bi moglo da dovede i do kraja njegovog predsedničkog mandata, navode izvori bliski rusiji.

"Takav gubitak bi u Rusiji stvorio osećaj da Putin nije u stanju da kontroliše situaciju i da bi ga definitivno politički oslabio", rekao je za Newsweek profesor istorije Katoličkog univerziteta u Americi Majkl Kimidž.

Šon Sponts, veteran američke mornarice i glavni urednik vojne novinske kuće SOFREP, rekao je za Newsweek da bi Putinova sudbina mogla biti još gora od gubitka posla ako Krim pripadne Ukrajini.

"Putin bi mogao da shvati da generali u vojsci, rukovodstvo njegove vlade i oligarsi vrše pritisak na njega da podnese ostavku. Ili da ga truju, ili da ga nekoubije, što nije retkost u Rusiji bar kada je u pitanju smena vlasti", rekao je profesor.

Zvaničnici Kremlja izjavili su da će Rusija ući u mirovne pregovore sa Ukrajinom samo ako predsednik Volodimir Zelenski prizna četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija anektirala u septembru prošle godine. U međuvremenu, Zelenski je više puta jasno stavio do znanja da ne samo da će odbiti da dozvoli Rusiji da polaže pravo na te teritorije, već želi i da Krim ponovo bude deo Ukrajine.

"Krim je jako bitna tačka u ovom ratu. Za Zelenskog je kristalno jasno da on pripada Ukrajini, dok ga Putim smatra ruskom teritorijom. Dakle, samo jedan od njih može da pobedi u ovom smislu", rekao je profesor.

Odustajanje od kontrole nad Krimom ne samo da bi bilo crna mrlja na Putinovoj karijeri, već bi takođe izazvalo gnev ruske elite, navodi Sponts.

"Ruski oligarsi poseduju mnogo imovine na Krimu, uključujući hotele, odmarališta, čamce, kuće i razne druge poslove. Rusija je u taj region uložila ogromne sume novca u puteve, mostove, luke. Sve bi to izgubili", kaže on.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)