Natalija sa verenikom na frontu preko telefona proslavlja Božić: "Svi praznici ove godine su nam takvi"

Iako je rat u toku, jedinstvo ukrajinskog naroda se najbolje oseća upravo na dan velikih praznika

Foto: Tanjug/AP

U svojoj kuhinji i u mraku Ukrajinka Halina Bereznitska pripremala je božićnu trpezu. S obzirom na to da većina građana u Kijevu nema struje, mnogi od njih prinuđeni su da se oslanjaju na generatore.

Iako je praznična večera bila skromnija nego ranijih godina, na stolu je i ovog Božića bilo puno hrane. Međutim, za razliku od ranije, njenjih najmilijih ove godine nije bilo. I njen suprug i sin bore se na prvim linijama fronta.

Jedini način na koji uspeva da ostane u kontaktu sa njima je preko društvene mreže TikTok, gde njen sin objavljuje video, ali njihovo odsustvo, posebno u vreme praznika, boli je više nego ikada.

"Kada mi je dete otišlo u rat, koj svet se okrenuo naglavačke. Molila sam muža da ostane kod kuće jer ćemo se tako osećati sigurnije, ali mi je rekao da ne može da sedi kod kuće kada mu je dete tamo", kaže Halina.

Verenica njenog sina Olega, kaže da jedva uspeva da se nekako čuje sa njim. Iako je signal loš, kaže da joj je i nekoliko minuta dovoljno da ga čuje i odmah je bolje.

"Svi praznici ove godine su nam takvi. Nemam osećaj da je praznik. Izuzetak je bila Nova godina, jer je Oleg tada imao odsustvo, to mi je bio najlepši poklon", kaže Natalija za Sky news.

Iako je rat u toku, jedinstvo ukrajinskog naroda se najbolje oseća upravo na dan velikih praznika.

U Sabornom hramu u Kijevu se u subotu okupio veliki broj vernika, a službu je po prvi put držalo ukrajinsko sveštenstvo.

Raskol ukrajinske i ruske pravoslavne crkve počeo je 2014. godine nakon akenskije Krima.

Zaista je teško slaviti hristovo rođenje kada mnogo Ukrajinaca umire, posebno dece. Poginulo je dosta mojih drugova iz razreda", kaže Natalija.

Video: Hiljade vernika na svečanoj božićnoj liturgiji u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu

(Telegraf.rs)