Putinov saveznik želi kontrolu nad rudnikom u blizini Bahmuta? Šta se krije iza najžešće borbe u Ukrajini

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu "opsednutost" Bahmutom, dodao je službenik iz Bele kuće

Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putin, Jevgenij Prigožin, zainteresovan je za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini ukrajinskog grada Bahmut, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Prigožin je osnivač ruske najmoćnije plaćeničke grupe Vagner, koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj ofanzivi na Bahmut, prenosi Guardian.

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu "opsednutost" Bahmutom, dodao je službenik.

Moskva se još uvek nije oglasila povodom ovih tvrdnji.

SAD su ranije optužile ruske plaćenike za eksploataciju resursa u Centralnoafričkoj republici, Maliju, Sudanu i drugde kako bi pomogle u finansiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija odbacila kao "antiruski bes".

U snimku koji je objavljen tokom Nove godine Prigožin je snimljen kako obilazi podrum pun tela njegovih boraca u blizini Bahmuta, među kojima su mnogi osuđenici, koji su ubijeni tokom ogorčenih borbi za grad, ključnog ruskog cilja od leta.

Prigožin je rekao da su njegovi borci nekada proveli nedelje pokušavajući da osvoje samo jednu kuću u Bahmutu.

Prošlog meseca, ukrajinske trupe koje se bore u toj oblasti rekle su za Guardian da istočnom gradu nedostaje bilo kakva očigledna strateška vrednost i doveli su u pitanje zašto je Rusija toliko usredsređena na ono što je sam Prigožin nazvao "bahmutskom mašinom za mlevenje mesa".

"Jedina strategija koju vidim u ovom trenutku je da žele da zauzmu grad kako bi mogli da ostvare neku vrstu pobede posle godinu dana u kojoj je bilo toliko gubitaka", rekao je Saša, pripadnik ukrajinske 24. mehanizovane brigade.

"U protekle dve nedelje primetili smo povećanje granatiranja i pešadijskih napada kao da žure da zauzmu Bahmut. To takođe znači da trpe sve veće gubitke", rekao je on.

Od njegovih skoro 50.000 plaćenika, navodno je više od 4.100 ubijeno i 10.000 ranjeno, uključujući i više od 1.000 ubijenih između kraja novembra i početka decembra u blizini Bahmuta, rekli su iz SAD-a u četvrtak.

Bela kuća je saopštila krajem prošlog meseca da je Vagner grupa preuzela isporuku oružja iz Severne Koreje kako bi pomogla da se ojačaju ruske snage u Ukrajini, što je znak širenja uloge grupe u tom sukobu. Severna Koreja je negirala da šalje oružje Moskvi.

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)